Begraven in eigen grond ?

Mag je begraven worden op eigen erf? Daarover hadden B en W in Berkelland tot voor kort niet nagedacht. Totdat ze een verzoek kregen van het echtpaar Ruven-Genting. Het college stelde regels op. Een laatste rustplaats in eigen grond mag. Maar wel onder strikte voorwaarden, want eigenlijk heeft de gemeente het liever niet.

Mag je zomaar in eigen grond ter aarde worden besteld? De Nederlandse wet houdt dat in principe niet tegen. Toch is het niet de bedoeling dat iedereen zich zomaar laat begraven in de eigen voor- of achtertuin. De gemeenten zullen dan ook regels moeten opstellen om te voorkomen dat iedereen zich een laatste rustplaats toe-eigent in eigen bodem.

Berkelland heeft sinds kort dergelijke voorwaarden opgesteld. B en W gingen aan de slag, nadat ze eind februari een verzoek kregen van het Beltrumse echtpaar Ruven-Genting. Die wil in het eigen bos een graf.

‘De wetgever heeft de mogelijkheid voor bijzondere begraafplaatsen opengelaten’, melden B en W, ‘we kunnen dus als gemeente niet absoluut verbieden dat er in eigen grond wordt begraven. We kunnen het echter wel zoveel mogelijk beperken.’ Ontmoedigen dus en dat doe je met regels. Via die voorwaarden bepaalt de raad straks of een verzoek tot een graf op eigen erf al dan niet wordt toegestaan.

Begraven in eigen grond vindt de gemeente Berkelland in principe ongewenst. Er zijn immers genoeg goede dodenakkers in de gemeente. Bovendien leidt een laatste rustplaats op eigen erf tot ‘een ongeordend ruimtebeslag’. Het is dan moeilijker de grond later een andere bestemming te geven, voor woningbouw bijvoorbeeld.

Daarom wordt begraven in eigen aarde in de gemeente Berkelland alleen toegestaan als aan strikte regels wordt voldaan. Zo moet de aanvrager eigenaar van de grond zijn. Ook moet het meer zijn dan een ‘simpel verlangen’. Met redenen moet worden aangegeven waarom de inwoner geen laatste rustplaats wil op een officieel kerkhof. Verder moet er een langdurige historische en emotionele binding zijn met de grond waarin hij of zij ter aarde wil worden besteld. Voorts moet het terrein al een aantal generaties familiebezit zijn.

Begraven in de achter- of voortuin zit er sowieso niet in, want het grafterrein moet minimaal 20.000 vierkante meter groot zijn, een cultuurhistorische waarde hebben en buiten de bebouwde kom liggen. Het perceel moet bovendien vrij zijn van kabels, leidingen en andere nutsvoorzieningen. Ook is begraven in een grondwaterbeschermingsgebied niet toegestaan. Tenslotte moet duidelijk zijn, dat nabestaanden eigenaar blijven van de grond.
In de eerstvolgende raadsvergadering neemt de gemeenteraad van Berkelland de ‘grafregels’ onder de loep.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: