Bossche kunstenares maakt kans op internationale uitvaartprijs

Geen standaard grafsteen of doorsnee urn, maar een monument dat past bij de overledene. Nadia Gonegai uit Den Bosch wil de herinnering aan een dierbare op een heel persoonlijk wijze vormgeven.

Met een van haar ontwerpen, een bronzen boompje waarin de as van de overledene is opgeborgen, is de Bossche beeldhouwster genomineerd voor de International Funeral Award. Die wordt op 21 oktober in Brussel uitgereikt.

De bronzen boom, Unicurn genaamd, is er vooralsnog in twee modellen. De kruin, gemaakt van de bast van een Afrikaanse boom, kan voor ieder op maat worden gemaakt. “Een dierbare heeft voor ieder een andere betekenis. Een dochter ziet haar misschien als een sterke eik waaronder je kunt schuilen, een broer zou eerder voor een ranke den kiezen”, aldus Gonegai. Ook de kleur van het brons kan variëren. Daarmee krijgt iedere boom zijn eigen karakter. “Het is denkbaar dat een familie voor meerdere boompjes kiest, waarover de as verdeeld wordt”, legt Gonegai uit.

De Unicurn kan aan de muur worden opgehangen. Voor jou is het een tastbare herinnering, een ander ziet het als een kunstwerk. “Zo wordt de dood minder eng.”

Nadia Gonegai (38) ontwerpt en maakt al zo’n zeven jaar grafmonumenten: “Elk mens is uniek. Waarom lijken grafmonumenten dan zo op elkaar?”, vraagt zij zich af. Voor een goede vriendin die plots overleed, maakte zij een persoonlijk kunstwerk voor op haar graf. “Ik heb toen zelf ervaren hoeveel troost je kunt putten uit zo’n monument.” Vanaf dat moment is Nadia, een beeldhouwster met een voorliefde voor brons, zich gaan toeleggen op het ontwerpen en creëren van emotionele monumenten. In nauw overleg met de nabestaanden maakt zij sculpturen die de nagedachtenis aan een dierbare recht doen.

Nadia Gonegaï is afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. Haar atelier is gevestigd in de Bossche binnenstad.

Foto’s: Raphael Drent

En voor haar werkstukken zie www.unicurn.nl


De nominatie vindt u op: http://www.funeralawards.com/genomineerden.htm

NED. Awards toeleveranciers aan de uitvaartsector PARTICULIER

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: