Mag je lijken exposeren? Reageer!

Een kwart miljoen bezoekers verwacht de tentoonstelling Bodies The Exhibition. Mag je menselijke resten exposeren?

Ruim voordat een expositie met opgezette menselijke lichamen is geopend, is er al met afschuw op gereageerd.

Mensen op straat spreken schande van Bodies the exhibition die vanaf 25 november in de Amsterdamse Beurs van Berlage is te zien. De tentoonstelling geeft bezoekers een kijk op het menselijk lichaam en de lichaamssystemen. Eerder zorgde de expositie in London en New York al voor commotie.

,,Ik vind het niet kunnen,” zegt Mohamed Ouachani beslist. ,,Als mensen dood zijn, moet je ze met rust laten.”

Rond de Beurs van Berlage, in hartje Amsterdam, zorgt het bericht over de op handen zijnde tentoonstelling voor meer negatieve reacties onder voorbijgangers. Twee dames uit Enschede schudden resoluut het hoofd. ,,Voor ons hoeft het niet. Het voelt niet goed,” zeggen ze.

Ook Kirsten Krooman zit niet op de expositie te wachten. ,,Ik ga niet voor mijn plezier naar uit elkaar geknipte mensen kijken,” zegt ze.

Filosoof Rob van Gerwen kan ook wat ethische bezwaren aanvoeren tegen de expositie. ,,In onze cultuur vinden we dat je niet met lijken moet slepen,” zegt de docent esthetica aan de Universiteit van Utrecht. ,,De enige uitzondering is als dat gebeurt omwille van de anatomische kennis.” De conserveringstechniek plastinatie als zodanig is volgens hem een zegening voor de anatomie. ,,Maar als men met lijken echter iets anders doet, zoals er kunstwerken van maken, vinden wij dat moreel ontoelaatbaar.”

Guus Bakker van de Beurs van Berlage meldt dat de lichamen uit China komen. De mensen wisten van tevoren niet dat ze zo zouden worden gebruikt. ,,Er is geen toestemming verleend,” zegt Bakker, ,,maar dat is niet nodig. Het gaat om niet opgeëiste lichamen. Volgens de Chinese wet wordt een lijk, waar geen aanspraak op wordt gemaakt, na dertig dagen vrijgegeven.”

De kritiek die nu aanzwelt, doet denken aan de weerstand tegen de rondreizende tentoonstelling Körperwelten van de Duitse patholoog Gunther von Hagens, tien jaar geleden. Bakker ligt er niet wakker van. Hij noemt de tentoonstelling een ‘fantastische anatomische les’. ,,Het is een kans om van alles te weten te komen over het menselijk lichaam. Doordat de modellen zijn opengesneden, zie je bijvoorbeeld hoe het bot onder de spier ligt.”

Filosoof Van Gerwen houdt toch moeite. ,,Wij bezitten ons lichaam niet zoals we een auto bezitten. Als we zijn overleden behoort het toe aan de nabestaanden. Je moet hen vragen of ze het er mee eens zijn. Het zou te gek voor woorden zijn als mijn vader in een kist ligt en er komt iemand die zegt: ‘ik neem hem mee voor een tentoonstelling, daar heeft hij toestemming voor gegeven’.” Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: