Moeder mag van vader niet bij begrafenis zoon

De ouders van de verongelukte Ronald B. (16) uit Waddinxveen staan donderdag voor de rechtbank in Den Haag omdat de vader vindt dat de moeder niet aanwezig mag zijn bij de begrafenis van haar zoon.

Ronald, die inwoonde bij zijn vader, kwam zondagavond om het leven bij een brommerongeluk in Sneek. Hij negeerde, tijdens het oversteken van een kruising op de Stadsrondweg, een rood stoplicht en botste op een lijnbus. Het slachtoffer werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Zijn gescheiden ouders kregen aan het sterfbed van hun zoon hooglopende ruzie en ook na de dood van de jongen bakkeleide het stel verder over een foto van de overledene.

De moeder wilde een recente foto, maar kreeg deze niet, omdat zijn zus vond dat Ronald dat niet gewild zou hebben. Vader Charles heeft daarop moeder Jolanda verboden morgen naar de begraafplaats in Rotterdam te komen, waar Ronald door zijn vrienden naar zijn laatste rustplaats zal worden begeleid. Monuta van den Toorn in Rotterdam, die de uitvaart verzorgt, werkt aan het verbod van de vader mee. Ronalds moeder eist vandaag voor de rechter dat zij toegelaten wordt tot de begrafenis, als het moet, na elkaar.

Bron was de telegraaf!

Advertenties

4 Reacties

 1. Kort geding over bijwonen uitvaart afgeblazen
  23-11-2006

  Een kort geding over het bijwonen van een uitvaart, dat vandaag zou dienen, is afgeblazen.
  De moeder van een zestienjarige Waddinxveense jongen die zondagavond bij een ongeluk omkwam, zou vandaag een kort geding voeren om de uitvaart van haar zoon bij te mogen wonen. De 16-jarige jongen woonde bij zijn vader in Waddinxveen. Hij raakte afgelopen weekeinde betrokken bij een brommerongeluk. Hij reed door rood en botste vervolgens tegen een bus. Hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen in een ziekenhuis. De vader verbood aanvankelijk dat de moeder afscheid zou mogen nemen.

  Opdrachtgever
  Als opdrachtgever van de uitvaart, verzorgd door Monuta van den Toon in Rotterdam, had hij gezegd dat hij niet wilde dat zijn ex-vrouw in het rouwcentrum afscheid zou komen nemen. Jan Heinsbroek van Monuta: “Het is buitengewoon vervelend. Maar de vader is nu eenmaal de opdrachtgever en dan heb ik me aan de regels te houden, ook al denk ik daar als mens anders over.”

  Bemiddelende rol
  De moeder wilde daarop een kort geding aanspannen om toch afscheid te kunnen nemen. Mede dankzij een bemiddelende rol van Monuta van den Toorn is het kort geding op het laatste moment afgeblazen.
  Volgens Heinsbroek komt het steeds vaker voor dat er spanningen zijn tussen naasten en familieleden rond een uitvaart. “Het is bijna eerder regel dan uitzondering. Zeker bij het bespreken spelen de emoties soms hoog op. Als uitvaartverzorger zit je daar dan tussen en word je in een positie als scheidsrechter gedrukt. Hierdoor komt er erg veel psychische druk op het uitvaartvak te staan.”

  Bronvermelding :

 2. ik kende Ronald .. En de zus van Ronald heb ik 1 keer gezien
  Ronald woonde bij me in de wijk
  .. We rouwen heir zeeer om hem

 3. Kan de vader wettelijk de moeder verbieden om de begrafenis bij te wonen?
  Ik vraag mij af of de vader recht heeft volgens de wetgeving om de moeder te verbied de begrafenis van haar zoon bij te wonen.
  De vrouw van mijn zoon verbood mij om de begrafenis van mijn zoon bij te wonen. Mag zij mij verbieden volgens de wetgeving?

 4. Geachte Dewaa, Hij of zij die de opdracht voor de uitvaart geeft bepaalt ook wie er wel of niet op de betreffende uitvaart aanwezig is. Dat is het enige wettelijke wat telt!

  Dus is er een crematie en de opdrachtgever staat bij de ingang om te controleren wie er komen, dan kan het personeel in opdracht van de opdrachtgever dus één of zelfs meerdere personen de toegang weigeren. Crematorium is namelijk GEEN openbaar gebouw. Is er een begravenis kan iedereen het kerkhof opgaan en vanaf een redelijke afstand de plechtigheid bekijken. Is de familie weg kan dan de zogenaamde geweigerde alsnog bij het graf een laatste groet brengen en een bloemstuk neerleggen.

  Maar IK zou dus geen herkenbaar bloemstuk – dus met naam – neerleggen , want: de opdrachtgever van de uitvaart kan dat bloemstuk direkt als het graf gedicht is en Hij of Zij komt kijken of ales OK is dan weer het bloemstuk verwijderen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: