MIDDELBURG – Crematorium ademt huiskamersfeer na verbouwing

De kleine, ouderwetse koffiekamer is een kleurige, rustgevende lounge geworden. En bijna net zo groot als de grote condoleanceruimte, die ook een metamorfose heeft ondergaan. Het crematorium in Middelburg ademt na de ingrijpende verbouwing een huiskamersfeer, die past bij het intieme karakter van hedendaagse uitvaarten.

Het crematorium in Middelburg is ingrijpend verbouwd. De verbouwing en uitbreiding van het gebouw heeft anderhalf miljoen gekost. Foto Ruben Oreel

Vooral de uitbreiding van de kleine koffiekamer is een belangrijke verbetering. Nu daar meer mensen in kunnen, kan die ruimte als een volwaardige condoleancekamer dienen. Daardoor kan de aula beter worden benut, zegt beheerder Martin Jilleba van het crematorium op de gemeentelijke begraafplaats aan de Westelijke Oude Havendijk. De aula is sneller leeg, waardoor die eerder beschikbaar is voor een volgende uitvaart.

Beide condoleanceruimtes voldoen nu ook aan de moderne eisen. Moderne meubels en sfeervolle verlichting maken het prettige ruimtes waar nabestaanden in alle rust bijeen kunnen zijn. „Mensen geven tegenwoordig een heel persoonlijke invulling aan een uitvaart. De koffiekamers zijn een stuk knusser geworden“, vindt Jilleba.

Voorzieningen

Ook de aula beschikt nu over voorzieningen die families tegenwoordig willen gebruiken om enkele persoonlijke momenten in te lassen. In het plafond is een scherm weggewerkt dat kan zakken voor een presentatie in beeld. Er hangt daarom ook een beamer.

„Vroeger werden drie stukjes muziek gespeeld en ging men weer weg. Nu is een uitvaart veel uitgebreider“, zegt Jilleba. Hij omschrijft de veranderingen die sinds de jaren tachtig hebben plaatsgevonden als ’een revolutie’. „Ik werk hier sinds 1982. Destijds moest een uitvaart ingetogen zijn, in een sobere omgeving en niet te harde muziek. Met onze huidige inrichting zouden we in die jaren een grote groep mensen voor het hoofd hebben gestoten. Nu vindt hooguit een kleine groep mensen het te luxe.“

Het crematorium is ook voorzien van airconditioning. Voor 2012 moet bovendien een filter zijn geïnstalleerd dat de rookgassen zuivert van giftige dampen als kooldioxide en kwik. Dat ene filter kan de rook van beide ovens zuiveren.

In heel Middelburg vinden volgens Jilleba per jaar 1150 uitvaarten plaats, waarvan 1050 op de gemeentelijke begraafplaats en de rest op de dorpen (Arnemuiden, Nieuw- en Sint Joosland, Sint Laurens). Per jaar vinden 850 crematies plaats en 300 begrafenissen. De verbouwing en uitbreiding van het crematorium heeft anderhalf miljoen euro gekost. Daarvoor zijn de tarieven voor begrafenissen en crematies verhoogd. Enig idee hoeveel uitvaarten er per jaar zijn en hoeveel mensen dus naar de Westelijke Oude Havendijk komen? Nee, waarschijnlijk niet. Kom dan zaterdag 9 december tussen 12.00 en 16.00 uur naar het Open Huis om het resultaat te bekijken..

Bronvermelding

Advertenties

2 Reacties

 1. Geachte dames en heren,
  Vandaag hebben we een uitvaart in uw crematorium gehad van Arnold Nieuwkerk. Bij de entree werden wij verwelkomd voor afscheid van de heer Jansen. Zonder excuus voor gemaakte uitspraak dan toch maar binnen gevraagd voor de heer Nieuwkerk. Tijdens plechtigheid werd door een andere dame een spreker aangekondigd als broer van de heer Nieuwfeld. Als laatste groet moest iedereen nog afscheid nemen van de heer Nieuwfeld. Ik vond het erg ongepast om deze fouten te maken en deze niet eens op te merken. Ook is een nieuwe ambiance gecreëerd in het crematorium zal toch de overledene met respect worden behandeld.
  Omdat ik deze naamsverwarring als pijnlijk heb ervaren wilde ik deze mail even kwijt. Bewustmaken dat deze fouten niet gepast zijn en hier beter wordt op gelet bij volgende afscheidsmomenten.

  Met vriendelijke groet,
  Martina Remy

 2. Hello
  Please excuse me for writing to you in English.
  I am looking for some information about my Grandmother (Oma).
  She was cremated at the Nieuwlandsweg te Middelburg on Tuesday 7th August at 14.00pm in 1979.
  I would like to know if her ashes were scattered at the crematorium or were they taken away by a relative.
  Her details are
  Name – Wilhelmina Barbara De Haan
  Age – 86 years
  Widow of – Jannis Izaak van Male
  Thankyou
  John Vincent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: