Agente mag niet worden begraven

Agente mag niet worden begraven.

De gemeente Vlaardingen verleent geen toestemming voor het begraven van een in februari overleden agente. Vlaardingen negeert daarmee een uitspraak van de rechter die bepaalde dat de 34-jarige Vlaardingse wel mag worden begraven in afwachting van een onderzoek dat loopt naar haar wils – beschikking, waarin staat dat zij wilde worden gecremeerd. Deze zou mogelijk zijn vervalst, meent haar familie.

De gemeente liet vandaag weten eerst de resultaten van het onderzoek naar de beweerde valsheid in geschrifte met betrekking tot de wilsbeschikking af te wachten. Vorige week verzocht de familie van de vrouw de gemeente Vlaardingen om toestemming voor het begraven.

Tussen nabestaanden bestaat een meningsverschil over de vermoedelijke wens van de overledene tot crematie. De agente overleed op 13 februari 2007. Op de dag dat zij zou worden gecremeerd, werd het lichaam in beslag genomen omdat het Openbaar Ministerie door de advocaten van de familie van de vrouw gewezen werd op mogelijke valsheid in geschrifte.

Volgens de familie wilde de agente begraven worden, zoals gebruikelijk bij moslims. Daarnaast had de familie bij justitie twijfels naar voren gebracht over de natuurlijke doodsoorzaak. Die twijfels zijn inmiddels weggenomen, maar het onderzoek naar de echtheid van de handtekening van de overledene onder de wilsbeschikking loopt nog.

In een kort geding over het wel of niet cremeren besloot de rechtbank tien dagen na haar overlijden dat de agente mocht worden begraven. Hiermee wilde de rechter voorkomen dat het lichaam van de vrouw later niet meer beschikbaar is voor onderzoek. Als sprake is van vervalsing van haar wilsbeschikking, zou daar mogelijk nog een strafbaar feit achter schuilgaan, zoals moord of doodslag. Voor eventueel onderzoek daarnaar kan het lichaam nodig zijn.

Vlaardingen is juist van oordeel dat zowel begraven als cremeren tot een onomkeerbare situatie leidt en wil het onderzoek afwachten. Het lichaam van de vrouw ligt nu bij een uitvaartorganisatie.

Tot 1 mei mogen nabestaanden bij justitie vorderen dat de Vlaardingse alsnog wordt gecremeerd. Dit mag echter alleen als het onderzoek naar de mogelijk vervalste handtekening is afgerond. Als de nabestaanden niet naar justitie gaan, mag de vrouw worden begraven.

Uitvaartvoorlichting maakte al melding !

Bericht 1 in AD.

Bericht 2 in AD.

Lees verder ook de reactie’s in de Telegraaf >>>>>

Op dinsdag 01 mei 2007 is er deze aanvulling !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: