Onthulling monument voor overleden pasgeborenen


Op donderdag 12 april a.s. onthult de heer L. Timmer van het Westfriesgasthuis een monument ter nagedachtenis aan overleden pasgeborenen bij het crematorium aan de Berkhouterweg in Hoorn. Het monument is bedoeld om ouders een plek te bieden voor rust en reflectie na het overlijden van hun pasgeboren of ongeboren kind.

In het Westfriesgasthuis wordt op de afdeling Obstetrie veel aandacht en tijd besteed aan ouders die hun baby vlak voor of na de geboorte verliezen. Naast de aandacht voor de heftige emoties die er zijn rondom het overlijden, dient er ook tijd te worden besteed aan praktische zaken, zoals onderzoeken naar de achterliggende oorzaken. Daarnaast worden de ouders ondersteund in het regelen van allerlei zaken, zoals de uitvaart of crematie en de rouwkaartjes. Het Westfriesgasthuis heeft al jaren een goede regeling met het crematorium van PC Uitvaartzorg aan de Berkhouterweg voor een persoonlijk, bij de ouders passend afscheid.

Eenmaal thuis worden ouders geconfronteerd met veel pijnlijke zaken, zoals een lege babykamer en een kring van familie, kennissen en vrienden, die vaak de juiste woorden niet weten te vinden. Nadat de ouders het ziekenhuis hebben verlaten, wordt hen een (telefonisch) nagesprek geboden door één van de betrokken verpleegkundigen van de afdeling Obstetrie en met de gynaecoloog op de polikliniek. In principe houdt de zorg van het ziekenhuis daarna op.

Om de leegte die hierna ontstaat enigszins te verzachten, ontstond in samenspraak tussen het ziekenhuis en Hans Tol, beheerder van het crematorium, het idee om een monument te plaatsen waar ouders in de moeilijke tijd na het overlijden heen kunnen gaan. Een mooi initiatief dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een prachtig monument, waar ouders de as van hun kindje mogen verstrooien, kunnen rouwen en herinneren.

Het monument is ontworpen door beeldhouwer Peter van Dortmondt en is tot stand gekomen door sponsoring van Rotary Drechterland (Dijkloop 2006), Ladies Circle, Stichting Vrienden van het Westfriesgasthuis, PC Uitvaartzorg en Jan Reek Graniet BV.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: