Eeuwenoude graven moeten veld ruimen

Begraafplaatsen willen zo snel mogelijk af van de vele tienduizenden eeuwenoude graven, die vaak volledig verwaarloosd zijn.

De graven, waarvoor de rechten vaak al decennia of eeuwen geleden zijn betaald, nemen ruimte in beslag die voor nieuwe graven kan worden gebruikt. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, die benadrukt dat het niet gaat om monumentale kerkhoven, had haar hoop gevestigd op de Wijziging van de Wet op de lijkbezorging, die 2008 in werking treedt. Hoewel er in het wetsvoorstel een mogelijkheid is om een eeuwigdurend uitgegeven graf op grond van verwaarlozing te ruimen, geldt hiervoor een termijn van minimaal 20 jaar. “Dit houdt in dat een beheerder op z’n vroegst 20 jaar nadat hij de verwaarlozing heeft geconstateerd maatregelen kan nemen”, vertelt voorzitter Tom Sprenger.

“Al die jaren moet er bij de begraafplaats een plakkaat ophangen om eventuele nabestaanden te waarschuwen zodat ze kunnen reageren. Maar gezien het feit dat er al decennia lang nooit meer iemand bij deze graven komt kijken, is die termijn bizar lang. Het duurt dus zeker tot 2028 voor er iets kan gebeuren.” Sprenger meent dat er voor de eeuwenoude graven dezelfde regels moeten gaan gelden als voor de ‘gewone’ graven. Daarbij vervallen de rechten op grond van verwaarlozing al na vijf jaar. Hij wijst erop dat kerkhoven vaak kampen met exploitatieproblemen omdat veel nabestaanden na een paar jaar nauwelijks meer naar het graf van een overledene omkijken.

“Er komt dan geen onderhoudsgeld meer binnen. Als een beheerder niet wil dat zijn begraafplaats er al te slecht uitziet, moet hij er geld bijleggen.” De eeuwenoude graven zijn volgens Sprenger een grote kostenpost. “Eeuwen geleden is eenmalig betaald voor het onderhoud. Maar daar is al decennialang niets van over.” En juist bij deze graven willen stenen nog wel eens breken en verzakken. Dan moet je toch iets doen en er geld bijleggen als ondernemer.” Bronvermelding  + Reactie’s .Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: