OM trekt hoger beroep tegen zelfmoordadviseur in

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het hoger beroep tegen zelfdodingsadviseur Ton Vink uit het Gelderse Velp ingetrokken. Hij werd ervan verdacht behulpzaam te zijn geweest bij de zelfmoord van een vrouw in 2004. Vink is adviseur bij Stichting De Einder, die mensen met een doodswens voorziet van informatie. Eind januari sprak de Amsterdamse rechtbank hem vrij, waarna het OM hoger beroep aantekende.

De vrouw nam volgens het OM een aanzienlijke hoeveelheid geneesmiddelen in. Vink zou de vrouw op haar verzoek hebben ingelicht over de manier waarop zelfmoord kan worden gepleegd. Ook zou hij haar hebben voorgelicht over de hoeveelheid medicijnen die zij moest slikken om te sterven. De rechtbank was van mening dat het mogelijk is dat de vrouw zelf het initiatief had genomen om veel medicijnen te slikken en sprak Vink vrij. Het OM had acht maanden cel geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Het OM deelt de mening van de rechtbank dat twijfel in het voordeel van de verdachte moet werken. Bovendien stelt het OM dat het moeilijk te bewijzen is of Vink de regie heeft gehad bij de zelfmoord, omdat de vrouw dood is en Vink zijn aantekeningen heeft weggegooid. Daardoor is nader onderzoek niet mogelijk. Dat was voor het OM reden om het hoger beroep in te trekken.

Vink is blij dat het beroep is ingetrokken, omdat het ‘toch een beetje een last in je bestaan’ is. “Aan de andere kant: als een hogere rechter zich hierover had uitgesproken had de uitspraak extra gewicht gekregen”, zegt hij. De adviseur erkent dat het feit dat het OM zijn hoger beroep intrekt ook al extra gewicht geeft aan de uitspraak van de rechter.

De consulent zegt dat hij geen voorstander is van zelfmoord, maar vindt dat mensen die het wel willen het recht hebben die stap te zetten. Het doel van De Einder is volgens hem het geven van helderheid aan de mensen zodat zij het zo zorgvuldig mogelijk doen. De stichting is tegen het daadwerkelijk helpen bij zelfdoding; zij wil alleen informatie geven. Volgens Vink is het niet zo dat mensen worden aangezet tot zelfmoord door gesprekken met consulenten. De Gelderlander stelt dat het ook preventief kan werken.

In augustus werd een andere consulent wel veroordeeld. Het gerechtshof legde Jan H. een jaar cel op, waarvan acht maanden voorwaardelijk. H. is in cassatie gegaan. Volgens Vink heeft H. vermoedelijk daadwerkelijk medicijnen geleverd en is die zaak daarom anders dan de zijne. In 2005 kreeg Willem H., eveneens in hoger beroep, eenzelfde straf opgelegd. Zie ook de website van De Einder

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: