Alsnog eigen plek voor overleden kindjes in Erp

ERP – Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de katholieke kerk. Zo noemt Arie van de Crommert van de dorpsraad Erp het. “Kinderen die niet gedoopt waren, mochten niet in gewijde grond begraven worden. Ze behoorden nog niet officieel tot de christelijke gemeenschap. Vandaar dat ongedoopte kindjes, overleden voor, tijdens, of kort na de geboorte, een anonieme plek kregen. In niet-gewijde grond. De ouders wisten vaak niet eens waar hun kindje lag.”

Ouders die net hun kindje verloren hadden, kregen te horen dat het op de begraafplaats geen eigen plekje kreeg. Inmiddels is de kerk tot inkeer gekomen, en worden op steeds meer begraafplaatsen monumentjes opgericht voor deze kinderen. Een plek waar ouders aan hun zoontje of dochtertje kunnen denken en hun verdriet en liefde voor hun kindje letterlijk een plekje kunnen geven.

Zo ook in Erp. Met de onthulling van een monumentje krijgen ouders in Erp eindelijk ook zo’n plek. Kunstenares Monic van Helvoirt uit Gemert maakte het ontwerp.

Van de Crommert: “Het monumentje is ook bedoeld voor kindjes die om een andere redenen niet een eigen plekje kregen.”

Hij doelt daarmee op hoe vroeger vaak in ziekenhuizen met doodgeboren kindjes werd omgegaan. Toen werd vaak gezegd dat het voor de verwerking beter was om het kindje niet te zien. Veel ouder luisterden daarnaar, want de arts, die wist toch wat goed voor je was? Ook deze kindjes kregen niet hun eigen plekje op de begraafplaats. Ook deze ouders weten vaak niet wat er met hun dochtertje of zoontje is gebeurd.

Van de Crommert: “Het is een heel gevoelig onderwerp. We wilden in de werkgroep in Erp die zich met het monumentje bezig zou houden, ook graag ouders die dit overkomen is. Het was moeilijk, maar uiteindelijk hebben we enkele ouders bereid gevonden mee te denken.”

Dat er veel behoefte aan een monumentje is, blijkt wel uit ervaringen op andere begraafplaatsen. Op meerdere begraafplaatsen in de regio staat inmiddels zo’n monumentje of een soortgelijke herdenkingsplaats.

Van de Crommert: “En bij al die monumentjes zie je dat er ontzettend veel bezoek komt. En dat mensen er knuffels en bloemen neerleggen bijvoorbeeld. Het voldoet zeker aan een behoefte, een plek waar mensen naar toe kunnen om te herdenken.”

De onthulling was vrijdag 20 april om 16.00 uur op de begraafplaats Sint Servatius in Erp. Bronvermelding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: