Konijntjes spelen met mensenbotten

TILBURG – Iedereen die een dierbare op een begraafplaats te rusten legt, weet echt wel wat er in de loop van de tijd met een stoffelijk overschot gebeurt. Nabestaanden worden er op het kerkhof Loven-Besterd aan de Lovensestraat alleen wel heel direct mee geconfronteerd.

Vervallen graven op het kerkhof Loven-Besterd, met op de voorgrond een menselijk bot. Het kerkbestuur heeft geen geld om het noodzakelijke onderhoud op de begraafplaats te plegen.

“Kijk, dit is, denk ik, een sleutelbeen”, wijst Patricia van de Rijt. Samen met haar moeder bezoekt de tandartsassistente in opleiding het graf van haar oma. “En hier ligt een stuk van een been. Je kunt hier zo anatomieles geven.”

De moeder van Karin van de Rijt overleed in 1983. Karin heeft net een nieuwe steen laten plaatsen op het graf van haar moeder. Ze wijst op de graven rond het nieuwe monument. “De meesten zijn helemaal verzakt, er zitten grote gaten in. Als het regent, voel je de grond rond de graven ook wegzakken. Er glijdt iemand nog een keer zo een graf in. Helemaal omdat de paden bedekt zijn met een gladde laag mos.”

De oproep van Karin aan de beheerder van het kerkhof om iets aan de slechte staat van het kerkhof te doen, vond tot op heden geen gehoor. Karin: “Ik vind het zo akelig. Mensen die hier liggen, weten het niet. Maar voor ons nabestaanden is het verschrikkelijk om te zien hoe alles er bijligt. Het moet gewoon beter worden, ook voor mijn kinderen.

Want ik wil hier later naast mijn moeder komen te liggen.”

Henk Hazen is de beheerder van onder meer begraafplaats Loven-Besterd. Hij heeft een groepje van vijf vrijwilligers dat eens in de veertien dagen het kerkhof bijhoudt. “Die konijnen zijn een groot probleem”, erkent Hazen. “We krijgen ze maar niet weg.”

Hazen en zijn vrijwilligers hebben zo hun eigen methoden om van de konijnenplaag af te komen. “We gooien regelmatig een net over het graf en doen daar een fret in. Die jaagt de konijnen eruit. Als ze te voorschijn komen, tikken we de konijnen dood. Ook gooien we glasscherven in de openingen.

Dieronvriendelijk? Ze willen toch van die konijnen af”, aldus de beheerder.

Jan Timmermans, voorzitter van het kerkbestuur van De Vlaspit, waar de katholieke begraafplaats toe behoort, erkent het probleem. “Maar een oplossing heb ik nog niet gevonden. Het probleem is dat er steeds minder mensen begraven worden. Daardoor komt er ook geen geld meer binnen voor het onderhoud. De grafrechten van veel oude graven zijn al lang verlopen. Maar als we die weghalen, krijg je grote open plekken op het kerkhof. Daarnaast is ook het verwijderen van deze graven kostbaar, er ligt een hele betonnen constructie onder. Botten mogen er natuurlijk niet liggen, daar gaan we iets aan doen.

Maar het is onmogelijk om nu grote investeringen te doen die eigenlijk wel nodig zijn.”
Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: