Minder sterfgevallen in ziekenhuizen

Het aantal patiënten dat overlijdt in een ziekenhuis, daalt fors. Zo stierven er in 1999 nog bijna 5000 mensen meer dan vorig jaar in Nederlandse klinieken.

Dat blijkt uit een analyse van de sterftecijfers over de afgelopen jaren. De daling bewijst dat klinieken steeds betere zorg leveren en veiliger worden voor patiënten, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in een reactie. Dat komt onder meer door nieuwe en betere operatietechnieken en succesvollere medicijnen.

In de periode dat ziekenhuizen er in slaagden de sterftecijfers terug te dringen, nam het aantal patiënten dat zij behandelden juist toe. In 1998 telden de klinieken ruim 2 miljoen opnames. Vorig jaar was dat opgelopen tot meer dan 3 miljoen. Vooral het aantal dagbehandelingen groeit sterk.

In 2006 overleden circa 43.000 mensen in Nederlandse ziekenhuizen.

Onduidelijk is hoeveel van hen het slachtoffer waren van medische missers. Daarover verschijnt morgen een langverwacht rapport. Tot nu toe is steeds uitgegaan van jaarlijks 3000 tot 6000 doden door fouten van artsen of andere zorgverleners.

Vandaag kondigt het samenwerkingsverband ‘Move your dot’ een nieuw initiatief aan, waarin negen klinieken intensief samenwerken om de kwaliteit te verbeteren en zo het aantal onnodige sterfgevallen terug te dringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om blunders met medicijnen. Het project is een initiatief van twee onderzoeksinstituten, de Ziekenhuisgroep Twente en de Reinier de Graaf Groep. Bronvermelding .

Advertenties

Eén reactie

  1. Ik ben benieuwd naar de cijfers van personen die overleden zijn in een hospice. Dit is een soort opvanghuis waar men in alle rust kan sterven. Ik weet beroepshalve wel dat er steeds meer en meer gebruik van wordt gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: