Tarieven crematie gaan niet omhoog in Middelburg

Het tarief voor een crematie gaat niet omhoog in Middelburg. Dat zegt wethouder H. van Klinken (SGP). Volgend jaar wordt in Goes een nieuw crematorium geopend. Het aantal crematies zal afnemen in de Zeeuwse hoofdstad, omdat nu ook veel mensen van Schouwen en de Bevelanden naar Middelburg komen voor een uitvaart.

De VVD-fractie in de Middelburgse gemeenteraad heeft het college van B en W vragen gesteld over de concurrentie vanuit Goes. De fractie wil weten welke financiële gevolgen die zal hebben voor de gemeente Middelburg. Volgens de fractie is er bij de grootscheepse verbouwing van de aula van het crematorium geen rekening gehouden met de bouw van een crematorium in Goes.

Van Klinken erkent dat de inkomsten gaan dalen. “Er zullen minder klanten komen”, zegt hij. “En de inkomsten van de koffiekamer zullen ook minder hoog worden.” De begraafplaats, de aula en de koffiekamers zijn net voor anderhalf miljoen euro opgeknapt. De gemeente besloot bovendien om de koffiekamers zelf te gaan uitbaten. Dat moest de gemeente een voordeeltje van 50.000 euro per jaar opleveren.

Middelburg durft de concurrentie met Goes wel aan, stelt Van Klinken. “Het crematorium daar komt op een industrieterrein, dat van ons ligt in het groen. We hebben – na de verbouwing – een prachtige accommodatie voor redelijke tarieven. Ik verwacht dan ook niet dat mensen vanuit Walcheren naar Goes gaan voor een uitvaart.”

In Middelburg vinden jaarlijks 850 crematies plaats. De verwachting was dat het aantal de komende jaren zou toenemen. Twee jaar geleden werd er nog vanuit gegaan dat in 2020 1300 crematies zouden plaatsvinden als er geen concurrentie bijkwam. Met een crematorium in Goes worden dat er niet meer dan 815, minder dan er nu plaatsvinden.

Het aantal crematies neemt ten opzichte van begrafenissen nog steeds toe. Middelburg had het eerste crematorium in Zeeland, het ging open in 1978. Dat in Terneuzen bestaat zeventien jaar. Het crematorium in Goes gaat vermoedelijk volgend jaar open. Het wordt door een commercieel bedrijf geëxploiteerd. In Middelburg is de gemeente eigenaar en exploitant van het crematorium.

Het tarief voor crematies in Middelburg gaat niet omhoog zegt wethouder H. van Klinken. Middelburg krijgt wel concurrentie van het crematorium in Goes.

Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: