‘Jaarlijks 4400 doden door zelf-euthanasie’

Jaarlijks beëindigen ongeveer 4400 mensen hun leven in overleg met familie of vrienden. De helft van hen deed eerder een verzoek om euthanasie bij de huisarts, maar die weigerde. Twintig tot dertig procent van de mensen die ‘zelf-euthanasie’ pleegden, hadden wel gebreken maar geen ernstige ziekte. Dit blijkt uit onderzoek waarop psychiater Boudewijn Chabot begin mei promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Dat schrijft Dagblad Trouw vandaag.

Het was volgens de krant de eerste keer dat iemand deze vorm van levensbeëindiging onderzocht. Auto-euthanasie, de term die Chabot gebruikt voor zelfdoding in overleg met familie, vrienden of soms zorgverleners, wordt niet geregistreerd omdat er geen artsen bij betrokken zijn. Van ‘gewone’ euthanasie of hulp bij zelfdoding worden in Nederland jaarlijks ongeveer tweeduizend gevallen geregistreerd.

Volgens Chabot worden twee methoden gehanteerd voor zelf-euthanasie. De psychiater schat dat jaarlijks 2800 mensen sterven door te stoppen met eten en drinken en zestienhonderd door zelfdoding met slaapmiddelen, soms in combinatie met een medicijn dat bij een overdosis dodelijk is. De groep die stopte met eten en drinken bestaat voor het grootste deel uit ouderen. Zo’n tachtig procent van hen was boven de 60 jaar. Bij de andere groep was veertig procent ouder dan 60. De nabestaanden beoordeelden de sterfgevallen in zeventig tot tachtig procent als ‘waardig’, schrijft de krant.

De Haarlemse psychiater kwam in de jaren negentig in het nieuws nadat hij stervenshulp verleende aan een diep ongelukkige vrouw. Hij werd destijds ontslagen van rechtsvervolging. Het arrest-Chabot maakte in Nederland euthanasie of hulp bij zelfdoding mogelijk,waarbij geen sprake was van een dodelijke, lichamelijke ziekte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: