Fout bij diagnose vaak oorzaak ziekenhuisdoden

Eén op de 25 ziekenhuisdoden is onnodig overleden, meestal als gevolg van een verkeerde diagnose. Meer dan 1 procent van het totale ziekenhuisbudget gaat op aan de gevolgen van medische blunders.

Gezondheidsinstituut Nivel lichtte voor haar onderzoek naar medische missers, in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten, 8000 patiëntendossiers van 21 ziekenhuizen door. Het is het eerste onderzoek naar medische missers in Nederland. Tot nu toe werd op basis van buitenlandse cijfers altijd een schatting gemaakt van de Nederlandse situatie.

“Wij zijn hier niet trots op”, zegt professor P. Vierhout, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, in reactie op het onderzoek. “Elke vermijdbare dode is er een te veel.” Volgens Vierhout worden veel fouten gemaakt bij de overdracht tussen twee diensten.

Minister Klink (Volksgezondheid), die het rapport gisteren in ontvangst nam, neemt het op voor de medisch specialisten. “Ze verdienen een pluim omdat ze zo open zijn over hun professioneel handelen.” De minister wil dat de bestuurders van ziekenhuizen nagaan welke afdelingen onvoldoende scoren.

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie (NPCF) is geschokt over de uitkomsten. “Ik vind het verschrikkelijk dat zoveel mensen schade hebben ondervonden”, aldus directeur I. van Bennekom. De NPCF eist dat het aantal ziekenhuisdoden over drie jaar gehalveerd is. Ook moet er betere nazorg komen voor de slachtoffers.

Het Nivel onderzoekt nog wat de belangrijkste oorzaken zijn.

Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: