Alsnog plekje op het kerkhof van Haaksbergen


HAAKSBERGEN – Het is een deels symbolische handeling. Maar voor de ouders die het betreft kan het wellicht enige genoegdoening betekenen. Het voorterrein van de katholieke begraafplaats aan de Enschedesestraat, waar een onbekend aantal vroeg overleden kinderen begraven ligt, wordt bij de begraafplaats getrokken. Dat gebeurt door het verplaatsen van het monumentale toegangshek en het herplanten van de aanpalende heg. Lange tijd heerste in de katholieke kerk het gebruik dat kinderen, die kwamen te overlijden voordat ze gedoopt waren, niet in gewijde grond begraven mochten worden.

Deze kinderen, doodgeboren of kort na de geboorte overleden nog voor er gelegenheid was voor een doop, belandden zoals dat genoemd werd ‘achter de heg’. Bij de katholieke begraafplaats aan de Enschedesestraat betekende dat een begrafenis op het voorterrein, buiten de dodenakker, zonder enig grafteken. Dat terrein wordt er nu bij aangetrokken.

Waarna de naamloze graven van deze kinderen alsnog een plekje hebben gekregen op de begraafplaats. Dit staat los van het nieuws vorige week dat paus Benedictus besloten heeft afstand te nemen van dit gebruik, benadrukt Freek Smits. Hij is bestuurslid van de Pancratiusparochie, waar de begraafplaats onder valt. Deze praktijk is al geruime tijd in onbruik, geeft hij aan. “Het is een achterhaalde gedachte.” Op het katholieke gedeelte van de begraafplaats aan de Waarveldsweg, die in 1985 in gebruik is genomen, is dit onderscheid niet meer toegepast. Veel nieuwer is de aandacht voor de ouders van de overleden kinderen. Bij hen zit veel pijn over het achterhaalde gebruik.

De Bonifatiusparochie in de Veldmaat heeft enkele jaren geleden recht gedaan aan die ouders. Dat de Pancratius nu in actie komt, heeft praktische gronden, aldus Smits. Het hekwerk, een gemeentelijk monument, was toe aan een herstelbeurt. Dat is aangegrepen om de toegangspoort te verplaatsen, meer naar voren op het terrein. Er komt een plaquette aan het hek ter nagedachtenis aan de overleden kinderen. Ook komen twee kelken terug die het hek vroeger sierden en krijgen de beeldende ornamenten, zoals de fakkeldovers, de twee zeisen en de zandloper, hun oude glorie terug. Zaterdag 5 mei is de onthulling. Kerkbestuur Pancratius grijpt herstel van monumentale toegangspoort aan om pijnlijke, scheve situatie uit het verleden terug te draaien. Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: