‘Een kerkhof is net een geschiedenisboek’

“Een kerkhof is net een geschiedenisboek”, zegt steenhouwer Ad van Peer uit Sprundel. Het bedrijf van Van Peer schrijft precies vijftig jaar de verhalen van dit geschiedenisboek, via de grafstenen die aan de Noorderstraat worden gemaakt.


Ans en Ad van Peer in de steenhouwerij, die overgenomen is door Siska Boden en Richard Bot. foto Gerard van Offeren

De stenen worden met eerbied monumenten genoemd. Het monument van de overledene, waarop te zien en te lezen is wie daar ligt. Omdat Van Peer de monumenten zelf maakt, kan hij er veel persoonlijke zaken op kwijt. “De meeste steenhouwers halen de stenen uit India en tegenwoordig ook uit China. Sinds de opkomst van de lageloonlanden is er veel veranderd”, zegt Van Peer, die ook van zijn collega’s opdrachten krijgt. Het ambachtelijke werk wordt gewaardeerd. “En voor ons is het belangrijk dat de machines blijven draaien.”

Ad en zijn vrouw Ans nemen in dit gouden jaar afscheid van het bedrijf, dat onder dezelfde naam is overgenomen door Siska Boden en Richard Bot, die al enige jaren bij Van Peer werken. Ad kampt met een dubbel gevoel. Een toekomst zonder werkdruk spreekt hem aan, maar meteen is daar het afscheid van het familiebedrijf dat zijn vader Willem door hard werken heeft opgebouwd. “Wij hebben geen opvolgers en als er dan ambitieuze mensen zijn die dit willen overnemen, moet je die kans grijpen.”

Willem van Peer heeft een bijzondere gave. Zijn handen kunnen geweldig overweg met natuursteen. Hij werkte bij een baas, maar ook thuis aan natuursteen. “Op een dag liet ons moeder mijn fietsbanden leeglopen en zei: ‘Jij blijft thuis, hier is werk zat’.”

Van Peer rolde in de jaren zeventig in de wereld van schoorstenen. “Die waren toen helemaal in. Op een gegeven moment waren we hout aan het bewerken en hadden we vier metselaars in dienst. We verdienden toen meer aan open haarden dan aan natuursteen.” Van Peer maakt niet alleen grafmonumenten, maar ook zaken als vensterbanken en dorpels. Ook op het gebied van natuursteen is ieder kerkhof een geschiedenisboek. De Sprundelse steenhouwer heeft het monument gemaakt voor de opa en oma van Frans Bauer, voor de Zangeres zonder naam en voor de oud-wielrenners Wim van Est en Gerrie Knetemann. Als voormalig beroepsrenner vindt hij dat wel bijzonder. Bronvermelding


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: