‘Wiegendood komt steeds minder voor’

Vorig jaar zijn in Nederland elf baby’s omgekomen door wiegendood. Dat aantal is de afgelopen dertig jaar niet zo laag geweest, stelt oud-hoogleraar kindergeneeskunde Geert de Jonge van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Hij zei dit naar aanleiding van diverse berichtgevingen in de media o.a Dagblad Trouw en Algemeen Dagblad vandaag. Volgens de gepensioneerde hoogleraar stierven er in 1986 nog 190 baby’s aan wiegendood. De Jonge heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontrafelen van de oorzaken van wiegendood. In de loop van de jaren werd duidelijk dat een aantal factoren een rol speelde: de kinderen werden veelal op hun buik te slapen gelegd en ze lagen onder een dekbed of dikke deken.

Bovendien hadden ze vaak een hoofdkussen in hun bed. Daarbij hadden ze in veel gevallen ouders die rookten.

Jonge ouders krijgen nu duidelijke instructies wat te doen om wiegendood te voorkomen. Volgens De Jonge kan het aantal doden met nog ongeveer de helft dalen, als ouders bijvoorbeeld niet roken (ook niet tijdens de zwangerschap), minstens drie maanden borstvoeding aan hun kind geven, niet te dikke dekentjes in de wieg gebruiken en de kinderen op hun rug in bed leggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: