‘Vlaardingse agente moet worden begraven’

De Vlaardingse agente van wie het lichaam op de dag van haar crematie in beslag werd genomen, moet worden begraven. Dat heeft de burgemeester van Vlaardingen donderdag besloten na overleg met haar islamitische familie en de vriend en ex-vriend van de agente. Dat zegt de advocaat van de familie, Frank van Ardenne.

De 34-jarige vrouw overleed in februari. Er ontstond een rel omdat enkele islamitische familieleden niet wilden dat zij zou worden gecremeerd. De vriend en ex-vriend wilden dat wel. De agente zou een wilsverklaring hebben getekend waarin zij aangeeft dat zij wil worden gecremeerd. De familie stelt dat de handtekening vals is. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zegt dat dit waarschijnlijk inderdaad het geval is.

Na het overlijden spande de familie vergeefs een kort geding aan om een crematie te voorkomen. Omdat zij bovendien twijfelde aan de doodsoorzaak, liet het Openbaar Ministerie (OM) het lichaam op de dag van de crematie in beslag nemen. Het OM stelde dat zij een natuurlijke dood was gestorven en gaf het lichaam vrij.

De rechtbank bepaalde in een nieuw kort geding dat de vrouw mocht worden begraven totdat er duidelijkheid was over de wilsverklaring. De gemeente ging akkoord met een verzoek van de vriend en de ex-vriend het lichaam niet te begraven, maar te bewaren in een koelcel.

Nadat het NFI constateerde dat de handtekening waarschijnlijk vals was, ging de gemeente in gesprek met beide partijen. Als hoofd van de burgerlijke stand is de burgemeester gemachtigd een besluit te nemen. Hij besloot donderdag dat de agente moet worden begraven. De vriend en ex-vriend hebben volgens Van Ardenne drie dagen de tijd om in beroep te gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s