Monumentje voor doodgeboren kinderen


In opdracht van de gemeente werkt beeldend kunstenares Connie Mahieu uit Dongen aan een herinneringsmonument voor doodgeboren kinderen.

Slideshow image
Kunsteneares Connie Mahieu bekijkt in glasatelier Odin een deel van het monument dat daar wordt gemaakt.

 

Het monument zal vrijdag 11 mei worden onthuld op begraafplaats De Kremer in Dongen. Dat er in Dongen een herinneringsmonument voor het ongeboren kind komt, is voor een belangrijk deel te danken aan de familie Delis. Jaap en Ria Delis vroegen al drie jaar geleden aandacht voor dit onderwerp. In veel gemeenten in de regio bestaat al een dergelijk monumentje.

Ria en Jaap kregen in 1960 een tweeling die dood ter wereld kwam. “Mijn vrouw heeft erg veel moeite gehad om dat te verwerken”, zegt Jaap Delis.

Na het verzoek aan de gemeente hoorde het echtpaar lange tijd niks, tot begin dit jaar. Toen bleek dat Mahieu al van de gemeente opdracht had gekregen om een ontwerp voor een monument te maken.

Jaap en Ria Delis zijn erg ingenomen met het kunstwerk en de manier waarop Mahieu dit heeft vorm gegeven. Samen met de kunstenares toog het echtpaar Delis vorige week naar glasatelier Odin op Tichelrijt waar een deel van het monument wordt gemaakt.

Het monumentje zal bestaan uit cortenstaal en glas. Cortenstaal is een zwaar materiaal met een warme roestbruine kleur.

“Bij het ontwerp heb ik gezocht naar een fragiele verbinding tussen aarde en ijlheid. Vanuit die gedachte ontstond de keuze voor cortenstaal en een helder glasvlak”, aldus Mahieu.

De warme roestbruine kleur van het staal verwijst volgens de kunstenares naar de aarde, evenals de rechthoekige voeten van het beeld. Het glas dat Mahieu heeft laten maken door glasatelier Odin lijkt lijkt door de transparantie gewichtsloos.

Met een aantal glaslagen op elkaar krijgt het beeld een watergroene kleur die steeds lichter wordt en die eindigt in een heldere laag. Mahieu: “Zeker bij dit monument is de mogelijkheid om er omheen te lopen van belang. Dit vanwege de fysieke ervaring dat alles vele kanten heeft. Tijdens het lopen is het zicht op het beeld ook steeds anders. Zo kan het meerdere associaties oproepen.”

Op het monument komt de tekst te staan: ‘Diepe indruk maakte jouw bestaan tussen ooit en eeuwigheid’.

Volgens Jaap Delis doet het monument hem en zijn vrouw erg veel. “En ongetwijfeld niet alleen voor onszelf, maar ook voor al die andere mensen die dit is overkomen.” Het monument wordt een plek om te rouwen en te herdenken voor ouders en nabestaanden van alle gezindten. Daarom is ook gekozen voor de algemene begraafplaats.

Wethouder Piet Panis zal het herinneringsmonument op vrijdag 11 mei om 14.00 uur onthullen. Daarnaast worden er gedichten voorgedragen en wordt er muziek ten gehore gebracht. Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: