‘Overschot aan lichamen voor wetenschap’

Ongeveer duizend Nederlanders hebben vorig jaar hun lichaam beschikbaar gesteld aan de medische wetenschap. Dat blijkt uit een rondgang langs Nederlandse anatomische instituten door Radio Nederland Wereldomroep.

De toename van het aantal ter beschikking gestelde lichamen is dusdanig dat verschillende academische ziekenhuizen een stop hebben ingesteld of overwegen dit te doen. Redenen voor de toename zijn onder meer de hoge kosten van een begrafenis en de bureaucratische rompslomp die begraven met zich meebrengt.

Hoe groot de toename van aanmeldingen is ten opzichte van vorige jaren is volgens het onderzoek en geraadpleegde anatomen moeilijk te zeggen. De verschillende instellingen houden -vaak alleen op papier- hun eigen registers bij, waardoor er geen centrale registratie is. Geschat wordt dat het aantal aanmeldingen de laatste vier jaar verdubbeld is.

Mede door aandacht in de media is het taboe op de zogeheten derde weg, naast begraven of cremeren, aan het verdwijnen, zo stelt een anatoom van het UMC Utrecht. De publiciteit rond de beschikbaarstelling van Hendrikje van Andel, destijds de oudste persoon ter wereld, zou daaraan bijvoorbeeld hebben bijgedragen.

Gemiddeld zijn er 500 stoffelijke overschotten nodig. Wanneer een lichaam niet kan worden gebruikt door de wetenschap, zal het alsnog begraven of gecremeerd moeten worden. Dus is het raadzaam dat ondanks dat U zich heeft opgegeven voor ter beschikkingsstelling, dat U wel zorgt dat er alsnog een uitvaartverzekering aanwezig is of dat U zorgt dat er genoeg financieële zekerheid is voor een uitvaart. Behalve bij een overschot aan lichamen kan een lijk ook geweigerd worden wegens de te hoge leeftijd van de overledene, een besmettelijke ziekte of omdat het te veel beschadigd is door een ernstig ongeluk. Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: