Grafnavigatie scheelt dwalen


Op begraafplaats Kranenburg in Zwolle staat sinds kort een ’routeplanner’ om de graven van dierbaren makkelijker te kunnen vinden. Bij de ingang staat een opvallende blauwe informatiezuil met daarin een computer met aanraakscherm en een printer. In dit systeem zijn de namen opgeslagen van alle 5500 overledenen op het kerkhof. Door simpelweg een achternaam in te voeren, wordt het graf opgezocht en kan de route vervolgens keurig worden geprint. Een van de bezoekers was gisteren al druk in de weer met zoeken naar de graven van twee overleden broers van zijn vrouw. „Ik heb hier soms uren lopen dwalen”, aldus de Zwollenaar.
Bronvermelding: Detelegraaf.nl

En de Stentor meldt :

Tom(be)Tom(be) op begraafplaats

Een soort TomTom om van tombe naar tombe te komen: de graven op de gemeentelijke dodenakkers van Kranenburg kunnen sinds kort veel beter gevonden worden door bezoekers dan voorheen.

 

Bij de ingang van de begraafplaats staat een opvallende blauwe informatiezuil waarmee elk graf op Kranenburg te vinden is. Een printje zorgt ervoor dat de grafzoekers makkelijk hun weg kunnen vinden tussen de bosschages van het lommerrijke park.

 

De werking van de zuil is eigenlijk heel simpel. Wie een graf zoekt, maar de precieze laatste rustplaats van de overledene niet weet, kan via het aanraakscherm van de zuil op zoek naar de naam van de gezochte. Wie daarna op de printknop drukt, krijgt een overzichtelijke plattegrond van Kranenburg, waarop de looproute gedrukt staat van zuil naar graf. Het kaartje laat nog maar eens de bijzondere vormgeving van Kranenburg zien. Het voormalige landgoed, dat sinds 1933 gebruikt wordt als algemene begraafplaats, is voor een belangrijk deel aangelegd met elipsvormige paden, die deels in elkaar grijpen. Het kaartje laat ook zien waar het toilet gesitueerd is, waar het Zandhovemonument staat en waar de islamitische graven zijn te vinden. De gemeente wilde al langer de ‘communicatie’ rond Kranenburg versterken, en daar is de zuil een prima middel bij. Zo kan Zwolle op de achterkant van de geprinte route belangrijke telefoonnummers en internetadressen kwijt voor mensen die vragen hebben over bijvoorbeeld de actuele tarieven voor Kranenburg. Ook het telefoonnummer van de beheerder staat erop. Via het scherm van de zuil kan de Kranenburgbezoeker ook actuele informatie over bijvoorbeeld werkzaamheden op de begraafplaats worden gegeven, of over (veranderde) openingstijden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: