‘Justitie negeert wet bij controle op euthanasie’

Justitie treedt buiten haar boekje door actief te controleren of artsen euthanasie zorgvuldig uitvoeren. Dat meldde het Radio 1-programma De Ochtenden maandag op basis van eigen onderzoek. In de euthanasiewet die vijf jaar geleden van kracht werd, ligt de bevoegdheid om actief te controleren niet meer bij justitie maar bij een speciale toetsingscommissie.

Het programma sprak met 24 forensische artsen die lijkschouwingen uitvoeren na een euthanasie en concludeert dat officieren van justitie nog altijd actief op zoek gaan naar informatie rond iemands dood. Ze vragen bijvoorbeeld – zonder tussenkomst van de toetsingscommissie – naar de medische situatie van de patiënt. Volgens de nieuwe wet hebben officieren van justitie enkel de taak om na een euthanasie het lichaam vrij te geven voor crematie of begrafenis.

Door zich actief te informeren, gaan ze voorbij aan de euthanasiewet, erkent ook het Openbaar Ministerie. “In de kern is doorvragen ten onrechte, want de inhoudelijke toetsing hoort niet bij de officier van justitie”, aldus een woordvoerder.

De euthanasiewet schrijft voor dat justitie alleen in actie hoort te komen op verzoek van de toetsingscommissie. Dan moet het vermoeden bestaan dat de euthanasie niet volgens de regels is uitgevoerd. Binnen de oude euthanasiewet was een arts in principe strafbaar als hij inging op een verzoek tot euthanasie. Het OM laat weten te werken aan een meer uniforme werkwijze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: