Ongeschonden grafkelders gevonden in Grote Kerk

Archeologen hebben een aantal ongeschonden grafkelders gevonden tijdens restauratiewerkzaamheden in de Grote Kerk in Den Haag. Dat zo’n groot deel van de tientallen grafkelders in de kerk in zulke goede staat zouden zijn, was onverwacht, laat de kerk woensdag weten.

In een grote kelder zijn duizenden schedels en beenderen gevonden onder een laag zand met daarin gebrandschilderd glas. Deze kelder lijkt ook de eerste stenen muurresten van de veertiende-eeuwse fase van de kerk, die daarvoor van hout was, te bevatten. Alleen grafkelders die tijdens de werkzaamheden beschadigd raken, worden onderzocht en gedocumenteerd. De andere graven worden alleen aan de bovenkant onderzocht.

In de Grote Kerk liggen een aantal beroemde Nederlanders begraven, onder wie dichter Constantijn Huygens en zijn zoon wetenschapper Christiaan Huygens. Het is onduidelijk of hun resten zijn blootgelegd tijdens de werkzaamheden, omdat niet precies bekend is waar zij liggen. De grafkelders verdwijnen volgende week wellicht voor eeuwen onder een nieuwe vloer.

De restauratie van de kerkvloer, die grotendeels uit grafzerken bestaat, is nodig omdat de fundering instabiel is en de vloer verzakt. De werkzaamheden duren tot eind augustus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: