Kwart Nederlanders voelt niets voor orgaandonatie

Een op de vier Nederlanders voelt niets voor orgaandonatie. Zij willen zich niet laten registreren om nier, hart, long of lever af te staan. Dat blijkt uit een vrijdag verschenen studie van het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg Nivel.

Drie jaar geleden zei 13 procent zich niet als donor te laten registeren, ook als dat eventueel zou worden verplicht. Dat is nu 26 procent. Nederlanders zijn ook minder dan voorheen bereid om een orgaan van een overleden familielid beschikbaar te stellen.

Vorig jaar waren er 200 donoren, in 2004 waren dat er 228. Maar de behoefte is aanzienlijk groter. In mei wachtten 1421 mensen op een orgaan. Elk jaar sterven honderden mensen omdat niet tijdig een vervangend orgaan beschikbaar is. Door het sterk toenemende aantal patiënten met diabetes is vooral het tekort aan nieren nijpend.

Nabestaanden

Het Nivel stelt dat de toestemming van de nabestaande doorslaggevend bij beslissing over orgaandonatie. Vaak bepalen zij of een overleden donor wordt of niet. De meerderheid van de Nederlanders vindt ook dat nabestaanden om instemming gevraagd moet worden. Het onderzoek bestond uit een schriftelijke enquête onder 1090 leden van het consumentenpanel gezondheidszorg.

In 2004 zei 40 procent van de ondervraagden dat ze als nabestaanden zouden instemmen met donatie als de wens van de overledene niet bekend is. Nu is dat 30 procent. Volgens onderzoeker Roland Friele is dat een zorgelijke ontwikkeling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: