Nierstichting: korting op begrafeniskosten donoren

De Nierstichting wil onder meer met financiële prikkels bevorderen dat er meer orgaandonoren in Nederland komen. Zo zouden mensen die hebben aangegeven hun organen na hun dood te willen afstaan, een korting op hun ziektekostenverzekering kunnen krijgen. Ook zouden zoals in Italië nabestaanden van donoren een korting op de begrafeniskosten kunnen krijgen.

Dat zegt directeur Paul Neerkens naar aanleiding van het onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg Nivel. Daaruit bleek vrijdag dat een kwart van de Nederlanders niets voor orgaandonatie voelt.

De Nierstichting is voorstander van een systeem van ‘actieve registratie’. Iedere Nederlander krijgt een brief met de vraag of hij na zijn dood zijn organen wil afstaan. Wie meermalen niet reageert, wordt uiteindelijk als donor beschouwd.

Neerkens wil met de overheid, medici en andere patiëntenorganisaties een plan opstellen om het aantal orgaandonoren te vergroten. In 2006 waren er tweehonderd donoren. De behoefte is aanzienlijk groter. In mei wachtten 1421 mensen op een orgaan. Elk jaar sterven honderden mensen doordat niet tijdig een vervangend orgaan beschikbaar is. Door de vergrijzing en het toenemend aantal mensen met diabetes wordt vooral het tekort aan nieren steeds nijpender.

Neerkens waarschuwt dat meer mensen die een orgaan nodig hebben, hun eigen oplossing gaan zoeken, als er niets gebeurt. Tot nu toe gebeurt dat vermoedelijk niet op grote schaal, maar hij kent verhalen over mensen die in het Midden-Oosten of in de Verenigde Staten een nier proberen te kopen. Ook zou kunnen gebeuren wat nu al in de Verenigde Staten te zien is: mensen bieden op internet een nier te koop aan. Niet alleen is dat ethisch ongewenst, het leidt ook tot een tweedeling in de samenleving: mensen met geld kunnen zich een nieuw orgaan aanschaffen en armere personen hebben het nakijken.

Verscheidene partijen hebben voorstellen in gedachten om het aantal donoren te vergroten. GroenLinks werkt aan een initiatiefwet dat het ‘actieve registratiesysteem’ waarvan de Nierstichting voorstander is, introduceert. Ook de SP is voorstander van zo’n systeem. Twee jaar geleden haalde een voorstel daartoe van ChristenUnie en SP geen meerderheid in de Tweede Kamer.

De PvdA heeft voorgesteld dat mensen die hebben aangegeven dat ze hun organen na hun dood willen afstaan, een korting op hun paspoort krijgen.
Bronvermelding + reacties

Advertenties

Eén reactie

 1. De Nierstichting van directeur Paul Beerkens is erg in de war als het gaat om de belangen van de nierpatient.Hij tolereert een regeringsbeleid dat leidt tot 200 nierpatienten per jaar die de wachtlijst niet overleven. Maar is tegen het kopen van nieren met als argument dat “armere personen dan het nakijken hebben”. Denkfout 1: kopen is de consequentie van het beleid van de Nierstichting.
  Denkfout 2: iemand die een nier koopt draagt een plaats op de wachttlijst over aan een ander. Over over de Grote Donorshow van BNN en het Monutavoorstel toonde de man zich geheel in de war. Steeds voor en tegen tegelijk, geen touw aan vast te knopen.
  Hoe komt deze deze desinteresse voor de nierpatient van NU?
  Dat komt omdat de Nierstichting helemaal niet voor de nierpatient van NU is, maar slechts bezig is met winst maken en deze leuk uitdelen aan en voor zichzelf.De 79.000 vrijwilligers zijn goedkope krachten.

  De 15 miljoen per jaar uit de collectebus gaat geheel op aan:
  *directiesalarissen op ministersnivo (€ 14.000 per maand!)
  *het verwerven van status door miljoenenopdrachten te verstrekken aan universiteiten, media, reclameburo’s etc.
  *tenminste 30 peperdure websites, die de index bezetten en teksten rondstrooien waar de nierpatient van NU niets aan heeft.Op al deze sites is geen openbare kritiek mogelijk.
  *haar kantoor in een zeer luxueuze wijk in Bussum.

  Precies daarom werd de denktank “Nieuwe Nier NU” opgericht. Zij geeft wèl oplossingen voor tekort aan donornieren.En gratis. (klik de URL aan)

  CONCLUSIE:
  Steek geen energie in de Nierstichting,maar neem simpel een donorcodicil. En hang het zo op dat alle huisgenoten het weten.Dan komen je nieren zeker ooit aan bij een nierpatient. Je blijft zo gevrijwaard van fout gebruik van publieke middelen en je maakt er bovendien iemand intens gelukkig mee.

  Job te Pas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: