Langs graven van theaterpersoonlijkheden op Zorgvlied

Hans Croiset neemt eerste exemplaar van Theaterrondwandeling in ontvangst

Op zondag 27 mei a.s. ontvangen acteur en regisseur Hans Croiset en wethouder Remco Pols van Amstelveen uit handen van Henk Scholten, directeur van Theater Instituut Nederland het eerste exemplaar van `Uitgespeeld. Een theaterrondwandeling op Zorgvlied`. De feestelijke overhandiging vindt plaats om 11.00 uur op Zorgvlied, Amsteldijk 273 te Amstrerdam.

De rondwandeling met plattegrond voert langs de graven van veertien theatermakers die allemaal een belangrijk bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse theatergeschiedenis zoals Herman Heijermans, Louis Bouwmeester, Annie M.G. Schmidt, Gerard Thoolen en Fien de la Mar. Vanaf 11.30 uur starten elk half uur rondleidingen langs de graven van de personen die in het boekje beschreven worden.

“Het werk van een schilder kan door de generatie na hem nog bewonderd worden, een toneelspeler laat niets na,” zei de beroemde acteur Johannes Jelgerhuis al in de achttiende eeuw. Wat van de carrières van theatermensen rest zijn wat recensies, foto’s, mogelijk een geluidsopname en in het gunstigste geval een video of dvd. Hun eigenlijke oeuvre, de rollen die ze gespeeld hebben en wat zij daarmee teweeg hebben gebracht, is na hun laatste optreden definitief verleden tijd. `Uitgespeeld. Een theaterrondwandeling op Zorgvlied` (boekje met plattegrond) wil de herinnering aan een aantal theatermakers levend houden.

Het geeft een korte terugblik op hun leven en carrière en voert de bezoeker langs de graven van deze theatergrootheden.

Tegelijkertijd bezoekt de lezer zo alle gedeelten van een van Amsterdams mooiste begraafplaatsen. Een lijst van alle andere artiesten die hier begraven liggen is achter in het gidsje opgenomen, inclusief een verwijzing naar de locatie van hun graf.

Uitgespeeld. Een theaterrondwandeling op Zorgvlied is tot stand gekomen op initiatief van Theater Instituut Nederland, in samenwerking met Stichting Dodenakkers.nl, begraafplaats Zorgvlied, de gemeente Amstelveen en studenten van de Universiteit van Amsterdam. Redactie: René ten Dam en Rob van der Zalm.

Het boekje is à € 2,-.verkrijgbaar op Zorgvlied, Amsteldijk 273 te Amsterdam en bij Theater Instituut Nederland, Herengracht 168, Amsterdam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: