Harenkarspel: Onderzoek naar privatiseren begraven

De gemeente Harenkarspel gaat onderzoeken of de gemeentelijke begraafplaatsen kunnen worden geprivatiseerd. Een amendement van de VVD, Algemeen Belang, de PvdA en Vrij Harenkarspel waarin om het onderzoek wordt gevraagd is dinsdagavond door de gemeenteraad aangenomen.

Aanleiding voor het onderzoek is de al jaren lopende discussie over de hoogte van de lijkbezorgingsrechten.

De gemeente wil dat die belasting de kosten voor het begraven en het onderhoud van de begraafplaatsen volledig dekt. Daarvoor moet die belasting fors omhoog.

De politiek wil nu onderzoeken of het privatiseren van de begraafplaatsen tot een kostenbesparing kan leiden. Er wordt geprobeerd dat onderzoek vóór de begrotingsvergadering in november af te ronden. Tijdens die vergadering moeten de belastingtarieven voor volgend jaar worden vastgesteld.

De gemeenteraad van Harenkarspel wil dus een onderzoek naar `privatisering’ van gemeentelijke begraafplaatsen. Uit dat onderzoek moet blijken of de markt een begraafplaats beter of efficiënter kan beheren dan een gemeente. Het idee voor het onderzoek werd per voorstel ingediend en aangenomen door alle partijen. In het onderzoek moet wel worden meegenomen dat het beheer door `de markt’ geen problemen gaat geven voor de wettelijke verplichtingen die de gemeente heeft bij de lijkbezorging.

De gemeenteraad sprak over de kosten van de lijkbezorging in Harenkarspel. De kosten zijn nu goed berekend en in drie tariefgroepen verdeeld.

Kosten van begraven wordt 100% kostendekkend, onderhoudskosten ook en dan verdeeld over het totaal aantal grafplekken van 1.777. Algemene kosten worden alleen verhoogd met inflatiecorrectie.

De raad wil daarbij ook onderzocht hebben of privatisering een kostenbesparing voor iedereen kan betekenen. Dit wil de raad liefst voor november weten, omdat dan de begrotingsvergadering van 2008 wordt gehouden. Voor een begrafenis en grafkosten voor 20 jaar worden in ons land overigens heel verschillende prijzen gevraagd door de gemeenten. Het minst vraagt het Friese Ferweradiel (224 euro) en het meest vraagt Waddinxveen (4.386 euro). Harenkarspel vraagt straks 2.808,- euro en zit in de middenmoot.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: