Monuta geeft korting voor donor bij uitvaart

Uitvaartonderneming Monuta geeft 150 euro korting op de uitvaart als van de overledene organen ter beschikking komen. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een oproep van de Nierstichting.

De Nierstichting wil dat er door financiële prikkels meer orgaandonoren komen. Vorige week werd geopperd om mensen die na hun dood organen willen afstaan een korting op de ziektekostenverzekering te geven, of zoals in Italië al gebeurt, een korting op de begrafeniskosten.

Uit recent onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Gezondheidszorg Nivel bleek dat het aantal mensen dat niets voor orgaandonatie voelt in een paar jaar tijd is verdubbeld. In 2004 zei 13 procent geen nier, hart, long of lever beschikbaar te willen stellen, nu is dat al 26 procent.

Behoefte
Elk jaar sterven er honderden mensen omdat er niet op tijd een vervangend orgaan beschikbaar is. Vorig jaar waren er 200 donoren, in 2004 waren dat er 228. De behoefte aan donoren is echter aanzienlijk groter. In 2006 wachtten 1440 mensen op een orgaan.

Door het sterk toenemende aantal patiënten met diabetes is vooral het tekort aan nieren groot. De wachttijd voor een nieuwe nier is vier jaar.

Monuta, de grootste uitvaartverzorger in ons land, legde contact met de Nierstichting en besloot tot “deze spontane actie”. De korting van 150 euro op een uitvaart gaat vandaag in.

Monuta-woordvoerder Debets: “Wij willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door nu per direct iets te doen. Met de korting op de uitvaartkosten willen we aandacht vragen voor het onderwerp. Misschien is dit net het zetje dat mensen nodig hebben.”

Debets hoopt dat de kortingsactie niet lang duurt en dat er in de toekomst geen donortekorten meer zijn.

Paspoort
Naast de Nierstichting werken ook verschillende politieke partijen aan voorstellen om het aantal donoren te vergroten. De PvdA heeft het plan geopperd om donoren korting op hun paspoort te geven.

Andere partijen pleiten voor een systeem van actieve registratie. Daarbij krijgt iedere Nederlander een brief met de vraag of hij na zijn dood organen wil afstaan. Mensen die meerdere keren niet reageren, worden automatisch als donor beschouwd.

Bronvermelding

Advertenties

Eén reactie

 1. Voorstel om orgaandonatie te vereenvoudigen.
  Mensen doen tegenwoordig niets meer voor niks.Ze willen bij leven er iets voor terug hebben.
  Geef daarom geen korting op een paspoort of begrafenissen.
  Wat misschien wel werkt is:
  Ieder die zich opgeeft als donor en zijn handtekening zet kan gratis met het openbaar busvervoer in Nederland in de daluren.
  op verzoek afzender GEEN naamsvermelding !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s