Habiba na drie maanden begraven

ROTTERDAM -Voorzichtig laten de mannelijke familieleden de zwarte kist met Habiba’s lichaam aan een touw in het graf zakken.

Haar moeder en andere vrouwelijke nabestaanden huilen. Ook haar vader, gekleed in een Marokkaanse djelleba, kan zijn tranen niet bedwingen. Het lichaam van zijn dochter kan na drie maanden eindelijk worden begraven, en wel op een islamitische begraafplaats in Rotterdam.

Een afscheidsrede is er niet. Binnen de islam is dat niet gebruikelijk. Wel helpen alle aanwezige mannen om de beurt mee met het bedekken van de kist met aarde. Als die niet meer te zien is, volgt op zachte toon een kort gebed voor de 34 jaar geworden agente uit Vlaardingen.

Haar politiecollega’s, vrienden en voormalig echtgenoot, die drie maanden lang een juridische strijd voerde om haar lichaam te laten cremeren, zijn niet bij de sobere plechtigheid aanwezig. Habiba’s Marokkaanse familie is wel massaal uit Brabant naar Rotterdam afgereisd om haar de laatste eer te bewijzen.

De nabestaanden gaan ’s middags eerst langs de Rotterdamse Annasr-moskee in Delfshaven. Daar wordt door een paar honderd moskeegangers voor Habiba gebeden. Dat haar lichaam niet binnen 24 uur, zoals de islam voorschrijft, maar ruim drie maanden na haar dood pas mag worden begraven, leidt bij sommige aanwezigen tot verbazing en vragen.

De imam vindt het niet nodig inhoudelijk op de geschiedenis van deze zaak in te gaan. Na afloop krijgen de moskeebezoekers de kans om hun medeleven te betuigen. Haar vader en broers worden gekust. Als even later alsnog duidelijk wordt dat er drie maanden lang is gestreden om het lot van haar lichaam, is het medeleven van de moskeegangers nog groter.

Na afloop van de plechtigheid op de begraafplaats, enkele uren later, blijven de meeste familieleden nog een tijdje bij het graf staan. ,,We zitten er allemaal doorheen,’’ zegt een van haar broers vermoeid. Door alle juridische processen van de afgelopen maanden – een dag voor de begrafenis probeerde Habiba’s ex nog via een kort geding te voorkomen dat ze op een islamitische begraafplaats werd begraven – heeft niemand nog de tijd gehad om na te denken over een grafsteen voor de overledene.

,,Die gaan we binnenkort kopen. We hebben geen moment de tijd gehad om te rouwen en haar uitvaart te regelen. Zodra we dachten dat het voorbij was, werden we weer geconfronteerd met een volgend probleem. Van alles is er geprobeerd om te voorkomen dat we onze zus konden begraven. Moge god ze vergeven.’’

Bronvermelding + eventuele reactie’s

Advertenties

Eén reactie

  1. Conclusie : Als U bij volledige gezondheid geen wilsbeschikking opmaakt en bij twijfel aan Uw familie dit niet laat bevestigen / registreren bij een notaris ( dan pas is dit document helemaal rechtsgeldig ) krijgt U de uitvaart dus die U NIET wenst !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: