Arnemuiden krijgt grotere begraafplaats

De begraafplaats aan de Veerseweg in Arnemuiden wordt uitgebreid. D. Sakko van de gemeente Middelburg lichtte de plannen daarvoor vorige week woensdagavond toe tijdens de wijktafel Arnemuiden in verenigingsgebouw De Arne.

Op de begraafplaats van Arnemuiden is nu nog ruimte voor honderd koop- of familiegraven en honderd algemene graven. Per jaar is behoefte aan ongeveer 35 koopgraven en evenzoveel algemene graven. Dat betekent dat de begraafplaats in 2010 vol zal zijn. Enkele maanden geleden heeft de gemeente Middelburg voor de uitbreiding een hectare grond, grenzend aan de begraafplaats, aangekocht. Na de zomer wordt een inrichtingsplan voor zowel het oude als het nieuwe deel gemaakt.

Onder meer de padenstructuur wordt verbeterd. De toegang blijft op dezelfde plek. Het plan, inclusief de aankoop van de grond, kost zo’n 900.000 euro. De aangekochte grond ligt lager dan die van de huidige begraafplaats. Om ver genoeg boven het grondwaterpeil te kunnen blijven, wordt de grond van het nieuwe deel opgehoogd. Met de uitbreiding moet de begraafplaats na 2010 voor dertig jaar groot genoeg zijn. Er zal straks wel worden begraven in twee lagen, zei Sakko woensdagavond. “We willen in ieder geval geen graven ruimen, zoals in Oost-Souburg.

Er is ook ruimte voor nieuwbouw in de gemeente, dan moet er ook plaats zijn voor begraven.” De dubbele algemene graven, boven elkaar, krijgen elk een eigen steen, die naast elkaar bij de graven geplaatst worden. Bij familiegraven kan nog steeds één steen met daarop twee namen worden geplaatst. Er wordt nog gekeken of er ook een strooiveld voor as en een urnenmuur moeten komen. Tijdens de bijeenkomst van de wijktafel is onder meer ook gesproken over vernieuwing van het repertoire van het carillon van Arnemuiden. Beiaardier J. Vogel houdt zich daarmee bezig. Vogel riep woensdag de Arnemuidse bevolking op mee te denken over een nieuw repertoire.

Volgens Vogel is vernieuwing van het liedjesbestand in het carillon hard nodig. ,,Het huidige komt vooral uit ‘Kun je nog zingen, zing dan mee’.” Het Arnemuidse carillon wordt door een computer aangestuurd. De klokken stammen uit de zestiende eeuw en zijn niet altijd even zuiver, aldus Vogel. ,,De nieuwe werken moeten dus niet te ingewikkeld zijn.” Op de grotere en heringerichte begraafplaats van Arnemuiden wordt straks in twee lagen begraven. Tot 2040 moet er dan genoeg ruimte zijn. Bronvermelding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: