Mogelijkheid voor crematorium Berkelland

BORCULO – Krijgt Berkelland een eigen crematorium? Wethouder H. Boxem wijst dat idee niet van de hand, zo bleek dinsdagavond in de raadscommissie Bestuurlijk Domein in het gemeentehuis in Borculo.

“We zijn inderdaad gepolst door een uitvaartonderneming of het niet mogelijk zou zijn om in Berkelland een klein crematorium te vestigen. Als zo’n commerciële partij ook bereid is om het beheer van de begraafplaatsen in Berkelland van de gemeente over te nemen, staan wij daar niet afwijzend tegenover”, aldus Boxem.

PvdA-woordvoerder G. Wormgoor wees de wethouder er op dat Berkelland lid is van de Crematoria Twente, met vestigingen in Usselo en Almelo. “Ik ben dus verbaasd over deze plannen, omdat we als gemeente financieel medeverantwoordelijk zijn voor deze crematoria. Dan zullen we eerst moet uittreden en dat kost veel geld.”

Boxem beaamde dat, maar stelt dat er ook voordelen zijn als een marktpartij zowel crematies als begrafenissen kan verzorgen in Berkelland. Want vooral de kosten van begraven rijzen de pan uit. “Eigenlijk staat in het coalitieprogramma dat we alle tarieven kostendekkend willen maken, maar in het geval van begraven kan dat gewoon niet. Het is onverantwoord om zulke hoge tarieven in te voeren. Het college wil mensen de mogelijkheid bieden om niet alleen op financiële gronden een keuze te maken tussen begraven of cremeren.” Eén van de mogelijkheden die alle politieke partijen wel zien zitten is het aanbieden van verschillende soorten graven. Oftewel eenvoudige, maar betaalbare graven en duurdere maar luxere laatste rustplaatsen. “Niet dat we een klassensysteem willen invoeren, maar een begrafenis kan zo wel blijven concurreren met een crematie”, aldus Boxem.

Financieel gezien is de goedkoopste oplossing om voor heel Berkelland een grote centrale begraafplaats in te richten en alle kleine begraafplaatsen te sluiten. Maar zowel het college van B en W als de politieke partijen voelen daar niets voor, vanwege sociale, emotionele en historische argumenten. “Mensen moeten als ze dat willen in hun eigen dorp begraven kunnen worden”, vindt een meerderheid van de politieke partijen. GroenLinks vindt het zelfs iets voor een referendum.

Is het beheer van begraafplaatsen een kerntaak van de gemeente? Daarover zijn de politieke partijen verdeeld. Het CDA vreest dat bij uitbesteding aan een commerciële partij ook de zeggenschap van de gemeente over de begraafplaatsen verdwijnt. Al vindt een meerderheid dat het groenonderhoud van de begraafplaatsen best uitbesteed kan worden aan een marktpartij.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: