Begraven moet fors goedkoper

Begraven in de gemeente Steenwijkerland moet fors goedkoper.

De lokale politiek hekelt de huidige hoge tarieven van de gemeente, die een vijfde plaats ‘scoort’ in de Top-10 van duurste gemeenten in Nederland. Een gemiddeld graf kost hier 3.354 euro voor een periode van twintig jaar.

Die gegevens rolden uit het in eigen beheer uitgevoerd ‘grafkostendossier’ van uitvaartverzekeraar DELA.

Het verschil in gemeentelijke tarieven is opvallend groot, concludeert men. In Steenwijkerland wordt gepleit voor drastische verlaging ‘naar een landelijk gemiddelde.’ “Dan maar niet kostendekkend”, aldus ChristenUnie deze week in de gemeenteraadsvergadering.

Het college van burgemeester en wethouders komt nog met nieuwe tariefvoorstellen.

De gemeenteraad is akkoord met actief ‘ruimbeleid’ van overvolle begraafplaatsen, zij het in zorgvuldig overleg met nabestaanden. In de plaatsen Blokzijl, Heetveld en Vollenhove is haast geboden, wegens gebrek aan nieuwe grafruimte. Vooral in Blokzijl is sprake van een nijpende situatie. Het ligt volgens B en W voor de hand dat het stadje een tweede begraafplaats krijgt, maar daarover is nog niets bekend.

Toegezegd is dat graftekens met culturele, historische of kunstzinnige waarde in Steenwijkerland intact blijven. De politiek vraagt verder om duidelijkheid omtrent ruimprocedures. “Het ruimen van graven roept veel vragen en emoties op bij mensen”, aldus de CPB. De CU wil dat burgers persoonlijk en actief benaderd worden als sprake is van een grafruiming. “Niet alleen via een algemene advertentie of aanplakbiljet op het kerkhof.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: