Limburgse begraafplaats populair bij Duitsers

SINT ODILIENBERG – Steeds meer Duitsers willen een laatste rustplek op de natuurbegraafplaats in het Limburgse Sint Odiliënberg. „Met name de meer intelligente bovenlaag van de Duitsers heeft belangstelling voor een graf hier”, zei beheerder Huub Kluijtmans van begraafplaats Bergerbos zaterdag.

Zo liet de in 1908 geboren Duitse Maria Klaas uit Hannover, oud-medaillewinnaar op de Olympische Spelen in Berlijn van 1936, zich na haar dood in december vorig jaar op Bergerbos begraven. Niet alleen sportlieden, maar ook artiesten uit heel Duitsland zijn tussen de ruisende bomen ter aarde besteld of hebben een graf gereserveerd.

De rustieke omgeving trekt de oosterburen kennelijk. „Bovendien concurreren Duitsers met elkaar om wie de grootste grafsteen heeft. Dat hoeft hier niet, een zwerfkei voldoet ook”, aldus Kluijtmans.

Regels en wetgeving rond begrafenissen zijn in Duitsland volgens hem zeer star en rigide, en steeds meer Duitsers wijken daarom uit naar Sint Odiliënberg. Het baart Kluijtmans ook zorgen.

Weliswaar zijn er nog maar vijf Duitsers begraven en hebben er tien gereserveerd, maar de mogelijkheden die Bergerbos biedt, verspreidt zich als een lopend vuurtje onder de Duitse begrafenisondernemers. „Er moeten niet te veel oosterburen hierheen komen, een Duits imago kan ons schaden. Dan blijven de Nederlanders weg”, vreest Kluijtmans.

Sinds de oprichting van deze eerste natuurbegraafplaats in Nederland vier jaar geleden zijn in het bosgebied al driehonderd mensen begraven. Nog eens honderd hebben een graf gereserveerd. „We hebben nog plek zat, in totaal kunnen hier duizend overledenen begraven worden”, zegt Kluijtmans.

Advertenties

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: