WAALWIJK – Wethouder tempert onrust

Donderdag 24 mei 2007 – Het had een beladen avond over het begraafplaatsenbeleid van de gemeente Waalwijk kunnen worden, maar het werd gisteravond in Zidewinde in Sprang-Capelle vooral een beheerste bijeenkomst over dit gevoelige onderwerp. Daarin oogste vooral wethouder Jan van Groos lof.

Teun Vos was een van de zeventig inwoners van Sprang-Capelle die gisteren spraken met vertegenwoordigers van de gemeente over het begraafplaatsenbeleid van Waalwijk.

Door allerlei ontwikkelingen komt Waalwijk in de komende veertig jaar veel grafplekken tekort. Om ruimte te maken, wil de gemeente mogelijk graven laten ruimen waar niemand meer grafrechten voor betaalt. Dat voornemen leidde de afgelopen maanden tot onrust in Sprang-Capelle. Zo’n 1.400 mensen zetten een handtekening tegen het ruimen van graven. Daarom vroeg de gemeenteraad de wethouder te gaan overleggen met de inwoners van Sprang-Capelle.

Zo’n zeventig dorpsbewoners waren gisteren op zijn uitnodiging ingegaan. Samen met de adviseurs van het bureau Genius Loci wist Van Groos de aanwezigen al snel te overtuigen van de oprechtheid en de zorgvuldigheid waarmee de gemeente bij het eventuele ruimen van graven te werk wil gaan. Van Groos (ChristenUnie) raakte bij de toehoorders een gevoelige snaar door te verklaren dat hij persoonlijk ook erg tegen het fenomeen ‘ruimen van graven’ had opgezien, dit vanwege zijn geloof.

“Nabestaanden moeten begraven worden zoals de Here Jezus begraven is. En zij moeten kunnen rusten tot de jongste dag, als de Here Jezus weerkomt en alle graven opent. En toch ben ik ervan overtuigd geraakt dat de optie ruimen mogelijk moet zijn.”

Hij vertelde gisteren dat het voorstel van burgemeester en wethouders over het begraafbeleid wordt aangepast. Dat komt omdat deels gebruik is gemaakt van verkeerde cijfers over de aanwezige capaciteit nu en in de toekomst op de Waalwijkse kerkhoven. En ook neemt het college in het nieuwe voorstel op wat het uitbreiden van bestaande kerkhoven kost. Dit als alternatief voor plaatsen vrijmaken door het ruimen van graven. In het vroege najaar komt een nieuw voorstel over het begraafplaatsenbeleid in de gemeenteraad. Van Groos kreeg gisteravond van diverse aanwezigen toch ook kritiek te horen, onder meer over het onderhoud van de begraafplaats aan de Tilburgseweg in Sprang-Capelle. Volgens Van Groos is de gemeente druk doende om de voorzieningen – zoals groen en paden – op alle algemene begraafplaatsen op hetzelfde peil te brengen. Bronvermelding>>>>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: