Kerkhof Alphen ‘zichtlocatie’

Als het aan burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam ligt, wordt de oude parochiebegraafplaats midden in Alphen ‘een zichtlocatie’.

Nu is dat kerkhof nog omgeven door muren en een hoge coniferenhaag. “Maar de begraafplaats biedt een mooie aanblik. We zijn daarom met het kerkbestuur in gesprek om er meer openheid aan te geven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een muur te vervangen door een hek”, zeggen B en W. Het kerkbestuur weigerde gisteren commentaar te geven op deze wens van de gemeente.

B en W vinden dat de gemetselde grafstenen het kerkhof bijzonder maken. Sinds ongeveer 1940 zijn op de begraafplaats uniforme grafmonumenten geplaatst. Dat was naar een wens van de vroegere pastoor W.Binck, die vond dat alle doden gelijk waren. Er bevinden zich nu nog zo’n driehonderd graven op het kerkhof. Er wordt nog wel eens iemand begraven maar dan gaat het om bijzettingen in bestaande graven.

Onderdeel van het parochiekerkhof vormt een erehofje met de laatste rustplaatsen van Alphense oorlogsslachtoffers en gesneuvelde Poolse militairen met daartussen de in 1971 overleden pastoor Binck.

Op de calvarieberg met zijn gietijzeren kruis bevindt zich het graf van een latere pastoor De Leeuw. In 1983 kwam er in Alphen een nieuwe algemene begraafplaats ’t Steenveld aan de rand van het dorp.

Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: