‘Wat voor boef zou dat nou toch zijn’

Donderdag 31 mei 2007 – LANGEWEG – Kom Thijs, we gaan nog even langs het graf van mijn vader.” Riet de Groot-van Schijndel uit Zevenbergen hoort het zichzelf nog zeggen.Zaterdag fietste ze met haar man in de omgeving van Langeweg. Minstens eens per maand rijden ze langs de begraafplaats aan de Kloosterlaan. Halverwege het kerkhof liggen op een rijtje de oudste broer, de moeder en de vader van Riet. Identieke zerken met een effen grafplaat. “Van marmer of graniet. Dat weten we niet precies.” Bij vaders graf klopt iets niet. De legplaat ontbreekt. Losgehaald en van het kerkhof afgezeuld.

De 74-jarige Thijs de Groot speurde tevergeefs het kerkhof af op zoek naar de plaat. Impulsief haalde Riet een rijf erbij om de grond rondom het graf van haar vader Rom van Schijndel aan te harken. “Achteraf stom misschien want daarmee heb ik eventuele sporen uitgewist. Ik vond het zo triest dat ik van de schrik de grafsteen een beetje probeerde te fatsoeneren.”

De grafplaten van haar eerder gestorven moeder Doortje en broer Ron waren ongemoeid gelaten. Dat is tegelijk Riets grootste angst. “Ze komen vast en zeker terug. Wat voor boef zou dat nou zijn?” Na het pinksterweekeinde doet Thijs aangifte van grafschennis.

“De agent had dit nog nooit meegemaakt. Vandalisme op kerkhoven wel, maar geen diefstal. Er zal wel een markt voor dit soort platen zijn, denk ik.” Of de verzekering de schade dekt, weet hij nog niet. “Ik moet vanmiddag met het proces verbaal naar de assuradeur.”

Politiewoordvoerder Manfredi Mauro gelooft niet dat in navolging van het koper er een trend ontstaat om marmeren of graniet te stelen. “Soortgelijke gevallen zijn mij niet bekend. Ik geloof niet dat het lonend is.” Wim Vlaanderen van de landelijke stichting behoud en onderhoud begraafplaatsen kent een eerder geval van diefstal van een granieten grafplaat. “Keihard steen. Om het los te krijgen moeten ze er haast met een brander bij gezeten hebben. En dan sjouw je zo’n blad niet zo maar in je eentje weg.”

Anderzijds schetst Vlaanderen de kwetsbaarheid van kerkhoven. “Openbare gelegenheden, meestal een beetje achteraf en omringd door loof. Ze kunnen ongestoord hun gang gaan.”Bronvermelding  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: