Wethouder Giesberts heropent begraafplaats aan het ‘luie end’

De monumentale begraafplaats Soestbergen aan de Gansstraat is de afgelopen vier maanden grondig gerenoveerd. “We willen graag ons historisch erfgoed behouden”, aldus Marinus ter Horst, opzichter algemene begraafplaatsen van de gemeente Utrecht.

Daarom is de door Zocher ontworpen bijzondere toegangspoort tot de begraafplaats grondig gerestaureerd. Het hek om Soestbergen en het groen voor de begraafplaats leden aan achterstallig onderhoud. Die hebben tijdens de renovatie ook de nodige aandacht gehad. Op woensdag 13 juni opent wethouder Giesberts Soestbergen na renovatie.

Naast de toegangspoort, het groen en het hekwerk om de begraafplaats zijn de afgelopen jaren vele grafmonumenten opgeknapt, waaronder het graf van admiraal J.C. Koopman rechts van de toegangspoort en het gietijzeren monument van de familie Schuyt in het midden van de begraafplaats.

Wandelpark
In 1830 is de begraafplaats ontworpen door architect en tuinarchitect Jan David Zocher jr. in de Engelse landschapsstijl. De begraafplaats is vanaf het begin ook bedoeld als wandelpark. De begraafplaats is nu ook open via een apart geautomatiseerd hek, en dat levert meer wandelpubliek op. Soestbergen is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland en is gelegen aan de Gansstraat. In de volksmond wordt de Gansstraat ook wel het ‘luie end’ genoemd; aan de ene kant zitten ze (vrouwengevangenis en TBS) en aan de andere kant liggen ze (begraafplaats).

Het adres van begraafplaats Soestbergen is naast Gansstraat 167. Er is parkeergelegenheid bij begraafplaats Kovelswade aan de Koningsweg. De opening vindt plaats op woensdag 13 juni om 15.00 uur. Wethouder Giesberts onthult dan de gerestaureerde toegangspoort. Vervolgens is er een wandeling over de begraafplaats. De bijeenkomst wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Geïnteresseerden zijn van harte welkom!

Bronvermelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: