Cremeren , is dat nu echt goedkoper dan begraven ?

‘Cremeren is alleen goedkoper als je de as meeneemt en thuis in een bus op de schoorsteenmantel zet’

ENSCHEDE – Met het Ingenieursbureau, Natuureducatie en het Parkeerbedrijf zit de afdeling Begraafplaatsen & Gedenkparken in de cluster openbare bedrijven. “Wij zijn van het lang parkeren”, stelt Monique Kiekebosch fijntjes vast. Sinds 2003 is zij hoofd van deze afdeling. “Toen ik hier kwam, kregen we de boodschap mee dat het allemaal wat beleidsmatiger moest. We moesten goed op de centen letten.”

Jarenlang was de Oosterbegraafplaats, geopend in 1899, gesloten voor de heruitgifte van nieuwe graven. Overledenen konden alleen bijgezet worden in familiegraven. Met de ingebruikname van de wandgraven

foto: Albert Bolink ( http://www.uitvaartvoorlichting.nl )

in september 2004 werd min of meer geruisloos van die lijn afgestapt. Een jaar later werd het beleid echter officieel aangepast.

Kiekebosch: “Het trekt nou wel weer aan. Maar in die jaren zijn we veel mensen kwijtgeraakt. Ook de naamsbekendheid viel me tegen. Op een uitvaartbeurs in Dolphia sprak ik een poosje geleden met mensen uit Glanerbrug, die niet wisten dat er nieuwe graven werden uitgegeven.” Het aantal overledenen dat gecremeerd wordt, is in Enschede procentueel vrij hoog.

“Met onze asbestemmingen proberen we de mensen van het crematorium weer ‘terug’ te halen. Op de Oosterbegraafplaats kunnen de mensen as op diverse manieren een plek geven. Ze kunnen kiezen voor een urn in een nis. De urn kan ook geplaatst worden in de Kamer van Stilte. Verder hebben we de urnentuinen en het strooiveld. In principe kan as op de gehele begraafplaats worden uitgestrooid.”

“D’r wordt vaak gezegd dat cremeren goedkoper is dan begraven. Maar dat is niet zo”, weet Kiekebosch.

“Verbranden is alleen goedkoper als je de as meeneemt naar huis en het in een bus op de schoorsteenmantel zet. Tel je een urnengraf en de termijnen erbij op, dan is cremeren net zo duur als begraven.”
Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: