Zelfs bij een begrafenis draait het soms om geld

Begraven of cremeren? Sommige mensen laten die keuze aan hun nabestaanden over, anderen kiezen heel bewust voor het een of het ander. Daarbij spelen allerlei overwegingen een rol. De kosten, bijvoorbeeld. Want cremeren is aanzienlijk goedkoper. Ongeveer de helft van de uitvaarten die momenteel plaatsvinden, zijn crematies. Uit een peiling waarbij mensen gevraagd werd naar de wensen voor hun eigen uitvaart, kan geconcludeerd worden dat ook in de toekomst de verhouding begraven en cremeren grofweg 50/50 zal zijn.

De balans is echter aan het doorslaan naar cremeren. Uitvaartverzekeraar Monuta, die de peiling hield, vroeg aan degenen die begraven willen worden of zij alsnog voor cremeren kiezen als de kosten voor begraven verder oplopen. Tien procent antwoordde: ja.
Een eenvoudige crematie kost zo’n 5000 euro. Dat is genoeg voor de ‘basiskosten’: de diensten van de begrafenisondernemer (zoals het opbaren van de overledene en het vervullen van de formaliteiten), een kist, rouwdienst, koffietafel, rouwbrieven en dankbetuigingen, een advertentie en bloemen. Wie voor een begrafenis kiest, betaalt al snel 3000 euro meer. Allereerst vanwege de grafsteen. Voor een steen moet zo 1400 euro worden neergelegd. De grootste kostenpost vormen echter de grafrechten. Gemeenten rekenen zeer uiteenlopende en soms schrikbarend hoge bedragen. Monuta, die enkele jaren deze kosten bijhield, zag bovendien bij sommige begraafplaatsen een verdubbeling van de prijzen bij een gemiddelde stijging van 10 procent.
„De reden dat wij dit soort cijfers naar buiten brengen, is dat mensen zich bij leven en welzijn niet realiseren wat hun begrafenis of crematie kost”, zegt Mark Debets van Monuta. „Als het moment van overlijden dan daar is, en de uitvaartverzorger zich bij de familie meldt voor de wensen, worden de nabestaanden vaak overvallen door de hoge kosten. Als opa of oma al een uitvaartverzekering hebben, is die vaak niet toereikend.”
Zeventig procent van de Nederlanders denkt het goed geregeld te hebben. In de praktijk blijkt slechts dertig procent verzekerd te zijn voor het bedrag dat nodig is om de laatste wensen te honoreren. Het kan een bewuste keuze zijn; als mensen weten dat er na het overlijden geld vrijkomt, uit eigen woningbezit bijvoorbeeld, is er geen probleem. Daartegenover staan schrijnende gevallen van nabestaanden die weten dat opa of oma begraven had willen worden, maar voor crematie kiezen omdat er geen geld is.
Begraven of cremeren is voor veel mensen een kwestie van gevoel. Ze hebben bijvoorbeeld onprettige associaties met hitte en vuur of het is juist het idee onder de grond te gaan dat hen niet aanstaat.
Niet minder belangrijk zijn de religieuze overwegingen. Hindoes bijvoorbeeld zullen vanuit hun geloof altijd kiezen voor crematie, terwijl voor christenen begraven de enige juiste keuze kan zijn.
Middelburger Ger de Koning schreef er een boekje over: Begraven of cremeren? Wat zegt de Bijbel? „Vooral onder oudere christenen leven daar veel vragen over. Waarom begraven? Omdat de Here Jezus begraven is. In Amos 2:1 staat te lezen: Verbranden is profetisch symbool van het eeuwig oordeel. Begraven doe je uit respect voor het lichaam. De gelovige volgt daarmee Jezus Christus, die ook begraven is. Hij belooft de wederopstanding van het lichaam. Als je de keuze hebt, kies je dus niet voor verbranding.
Moet je, bijvoorbeeld vanwege de kosten, toch voor crematie kiezen, dan hoef je je daar echt niet schuldig over te voelen. Helaas zijn kostenaspecten voor ongelovige mensen meestal belangrijker dan geloofsoverwegingen.”
Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: