Begraven kost het meest in Terneuzen

Het onderwerp is in het land der levenden weinig populair. Een begrafenis kost veel geld. En eens – tenzij er voor crematie wordt gekozen – krijgt iedereen ermee te maken.

Nu zijn er in de begrafenisbranche wel organisaties en maatschappijen die consumenten wegwijs willen maken. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) presenteerde gisteren in samenwerking met Monuta Uitvaartverzorging een landelijk overzicht van de grafkosten per gemeente.

Zeeland zit met gemiddelde totale kosten voor een eenpersoonsgraf ten opzichte van andere provincies niet buitensporig hoog. Terneuzen is Zeeuwse koploper met 3975 euro. Reimerswaal is met 1299 euro het goedkoopst. In die bedragen zijn opgenomen: de aankoop van het graf, inschrijvingskosten, afkoop van het onderhoud, vergunning voor de grafsteen en het begrafenisrecht.

Het gemeentebestuur van Terneuzen heeft in 2004 bepaald dat de begraafplaatsen kostendekkend moeten zijn. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van de Terneuzense koppostie. Bovendien zijn er tariefverschillen binnen de gemeente: in de kernen Terneuzen, Axel en Sas van Gent wordt het hoogste bedrag berekend, in de overige dorpen kost een graf 1250 euro. Dat verschil laat zich verklaren. In de dure kernen kan alleen een meerpersoonsgraf worden gekocht, waarin maximaal drie kisten boven elkaar worden geplaatst. De goedkopere dorpen bieden éénpersoons graven aan. Reimerswaal heeft één tarief voor alle kernen. Beleid is daar dat kopers maximaal 45 procent van de kosten betalen, het restant wordt uit de algemene middelen gehaald. Zo is 1299 het maximum.

Middelburg zit met 2789 euro in de Zeeuwse middenmoot. De kernen Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland zijn met 1684 euro aanmerkelijk goedkoper. Maar dat is een kwestie van tijd, het gemeentebestuur streeft naar één tarief voor de hele gemeente. Temeer omdat begraven in de kernen feitelijk duurder is, omdat er een aannemer moet worden ingehuurd om het graf te graven.
Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: