CDA Emmen: krapte begraafplaatsen gemeente valt mee

EMMEN – Deze maand komt in de commissie Wonen en Ruimte het rapport over onderzoek begraafplaatsen gemeente Emmen aan de orde. Daarin staat dat er krapte dreigt te ontstaan op enkele begraafplaatsen zoals in Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Veenoord en Nieuw-Amsterdam. In Nieuw-Weerdinge kan men nog maar 4 jaar vooruit en in Veenoord 6 jaar. Verder zullen de tarieven omhoog moeten om een en ander kostendekkend te maken.

De CDA-fractie is ondertussen op bezoek geweest bij een zestal begraafplaatsen en is van plan in juni en juli de overige 20 te bezoeken. Uit eigen observaties en berekeningen komt naar voren dat de nood minder hoog is: In Veenoord is er nog ruimte voor zeker 20 jaar en in Nieuw-Weerdinge 40 jaar. Voorwaarde is volgens de CDA-fractie wel dat er behoorlijk geruimd wordt en dat de totale ruimte intensiever benut wordt, bijvoorbeeld ook grasveldjes. Op diverse kerkhoven is op papier nog maar weinig plek maar zo te zien is er ruimte genoeg. In Roswinkel zijn er 980 zerken geteld, maar volgens de gemeentelijke administratie zijn er 2539 aanwezige graven. Van vele graven is niets meer over en te zien en zijn er nog nauwelijks levende verwanten die in de buurt wonen. Deze zijn echter nooit aangeschreven voor wel of niet ontruimen zodat er steeds meer lege plekken gaan ontstaan.

Op de algemene begraafplaats van Erica bijvoorbeeld staan 2160 graven te boek maar er zijn maar 1150 zerken. Dit betekent dat 1000 graven niet meer zichtbaar zijn en eigenlijk moeten worden ontruimd voor nieuwe. De CDA-fractie kan zich overigens wel vinden in de bezorgdheid voor eventuele krapte In de toekomst omdat door de vergrijzing er steeds meer sterfgevallen zullen zijn. Over 20 tot 30 jaar ligt het sterftetal in deze regio 50 % hoger. Daar staat tegenover dat het aandeel begrafenissen terugloopt. Momenteel is in zuidoost Drenthe het aandeel crematies 52 % en in de plaats Emmen nog iets hoger met 66 %. In de dorpen laten de meeste mensen (62 %) zich nog begraven, in een klein dorp als Nieuw-Schoonebeek bijvoorbeeld komen crematies volgens het Crematorium aan de Meerdijk nog nauwelijks voor. Door deze trend zal het aantal begrafenissen niet met 50 % stijgen maar met circa 25 %. Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: