Groningen – Rechter wil as overleden man verdelen tussen nabestaanden

Wat doe je als rechter als rouwende nabestaanden elkaar de as van een overleden geliefde niet gunnen? En wat als de as door een van de twee gestolen lijkt en onvindbaar is? Het klinkt raar, maar dat is precies wat er gebeurde tijdens een emotionele rechtszaak tussen de zoon en de 57-jarige nieuwe vriendin van de overledene, beiden uit Groningen.

De ’stiefmoeder’, die zeven maanden voor zijn dood een relatie met de man kreeg, zweert dat het zijn wil is om ook na zijn dood altijd bij haar te blijven. De vrouw kreeg de as na de crematie. Zij gaf de urn een mooi plekje op de printerkast.

De zoon, die suggereert dat zijn vader niet altijd even gelukkig was bij de vrouw, wil de urn op een urnenveld, zodat (klein-) kinderen op bezoek kunnen. Hij ziet het niet zitten een bloemetje te moeten leggen in het huis van de stiefmoeder.

In april deed de vrouw aangifte van diefstal. Ineens was de urn weg. Getuigen wezen met de beschuldigende vinger naar de zoon. De vrouw eiste de urn gisteren op.

En dus had de rechter gisteren een probleem. Hij wilde best bemiddelen door de as dan maar te verdelen, maar dan moet de urn er wel zijn.

Bijzondere rechtszaken vergen bijzondere oplossingen. De rechter gaf beide kemphanen tot 20 juni de tijd de ’onvindbare’ urn anoniem te bezorgen bij het crematorium. Daar moet de as over twee identieke urnen worden verdeeld, met identieke naamplaatjes. Zo krijgen beide partijen alsnog een eigen urn en dus een eigen gedenkplaats.

Opmerkelijk genoeg gingen beide nabestaanden vrijwel zonder aarzeling akkoord met deze bijzondere constructie.

Bronvermelding
Beeld & Geluidreportage staan bij rtvnoord.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: