21.000 Nederlanders dood door slecht milieu

GENEVE (ANP) – Jaarlijks overlijden 21.000 Nederlanders als gevolg van het slechte milieu. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in een woensdag gepubliceerd landenrapport. Volgens de organisatie staat 14 procent van de sterfgevallen in Nederland in relatie tot het milieu in brede zin.

Als direct gevolg van de luchtvervuiling in Nederland sterven jaarlijks 3600 mensen, aldus de WHO. Het slechte milieu en de daarmee samenhangende sterftegevallen komt vooral tot uiting in het voorkomen van ziektes als hart- en vaatziekten, kanker, aandoeningen aan de luchtwegen en ongelukken.

Onderzoekers hebben bij de vaststelling van de milieugesteldheid niet alleen naar (natuur)vervuiling gekeken. Zij hebben ook arbeidsomstandigheden, UV-straling, geluidshinder, landbouwtechhnieken, klimaat, veranderingen in het ecosysteem, de mate van verstedelijking en menselijk gedrag meegewogen.

Spoeddebat

Voor GroenLinks was het rapport reden om woensdag de 13e Juni aan te dringen op een spoeddebat in de Tweede Kamer. De Kamer werd het erover eens eerst een brief van het kabinet af te wachten.

GroenLinks reageerde geschokt en riep de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Jacqueline Cramer (Milieu) op het aantal dodelijke slachtoffers van milieuvervuiling deze kabinetsperiode te willen halveren. Volgens fractiewoordvoerder Wijnand Duyvendak doet Nederland het volgens het rapport slechter dan de buurlanden België en Duitsland. Nederland loopt in zijn ogen dus achter in adequaat beleid en moet en kan een flinke inhaalslag maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: