Begraafplaats Huissen-Stad sluit

Zaterdag, 23 juni 2007 – HUISSEN

De begraafplaats De Hoeve te Huissen gaat definitief dicht.

Al sinds 1995 wordt gesproken over sluiting van de begraafplaats aan de Doelenstraat, omdat het oude kerkhof langzaam in onbruik was geraakt sinds de ingebruikname van de algemene begraafplaats De Hoeve in Huissen – Zand.

“We hebben nu een formeel besluit genomen, zodat er geen nieuwe grafrechten meer worden uitgeschreven. Oude grafrechten blijven wel bestaan”, zegt wethouder Piet Lentjes. De nog bestaande grafrechten zijn in het bezit van mensen die in de toekomst naast hun overleden partner of familielid begraven willen worden. “We zijn voornemens die grafrechten te verplaatsen naar dat deel van het kerkhof dat wel blijft bestaan”, zegt Lentjes.

“Daarvoor moeten mensen worden herbegraven op een andere, hopelijk mooiere plek”, laat de wethouder weten. “Ik besef dat zoiets erg moeilijk is. Daarom gaan we er zorgvuldig mee om.”

De linkerzijde (vanaf de ingang gezien) verdwijnt op termijn. Die ruimte is nodig voor aanleg van een weg. De graven die daar liggen, worden geruimd of worden verplaatst naar de rechterzijde. “Die zijde gaan we dan wel opknappen, want je moet toch met enig plezier over de begraafplaats kunnen lopen. Nu is het er een desolate toestand”, zegt de wethouder. “Het massagraf waarin slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog liggen en het priestergraf blijven natuurlijk behouden.”

De oude begraafplaats geeft de geschiedenis weer van Huissen uit het pre-Zilverkamptijdperk. Negentig procent van de ruimte is voor katholieke doden. In een hoekje liggen een paar protestanten. De grafstenen vertellen elk hun eigen verhaal. De oudste stenen zijn al meer dan een anderhalve eeuw oud.

Nabestaanden konden kiezen uit drie klassen, afhankelijk van de dikte van hun portemonnee. De minder bedeelden konden in het gunstige geval zich een houten kruisje permitteren met daarin de naam van de overledene gekrast. De beter gesitueerden lieten zich ‘op stand’ begraven.

“Ook nu bestaat er nog verschil. Ook op begraafplaats De Hoeve”, weet Lentjes. “Je hebt een groot en een klein graf. Alleen liggen die nu wel door elkaar.”
” Zie ook – http://www.gelderlander.nl/voorpagina/betuwe/article1561434.ece

Advertenties

3 Reacties

 1. u heeft in2007 gewaarschuwd vvor de effecten van sluiing. De bevolking is tegen die weg in opstand gekomen. er is een initiatief groep bezig met het opknappen van de graven, de begraafplaats blijft en zaleen centrumpark worden.
  doel is vrijgesteld van leges omda er veel rechten op leven waren. groet. martien

 2. Beste beheerders kerkhof Huissen.
  Namens een vriend heb ik een vraag. Is er op het oude kerkhof ook een ruimte waar vroeger de ongedoopte kinderen werden begraven? En zijn daarvan namen bekend? Dit kindje “woonde” in Huissen-Zand,had/heeft dat dus een eigen kerkhof? of is dat een en dezelfde? Graag zou ik dit weten en eventueel,met de nabestaande van dit kindje,het kerkhof of de desbetreffende plaats bezoeken. Het grafje stamt uit 1954. M.vr.gr. L. de Schepper

  • op 27 juni is op de begraafplaats Huissen Stad een prachtig monument onthuld ter nagedachtenis van het ongedoopte kind.
   Het bestaat uit een waterobject, zijnde de symboliek voor de Vlote Bloem ( een wiel) en een gedicht, dat naar de oude legende van de dansende vlammetjes verwijst en basaltstenen met vlinders.
   een marmeren bank maakt onderdeel uit van het monument.

   Tijdens de onthullingsplechtigheid werden bijv. postduiven los gelaten. net als de duiven zijn de zieltjes van die kinderen ook weer terug “op het hok”.
   Het werd daaraan voorafgaand ingewijd door de pastor.
   TV Huissen heeft alles ook mooi verwerkt in een reportage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: