Zaterdag 30 juni is het nieuwe crematorium en het vernieuwde uitvaartcentrum te Aalten geopend.

Na jaren voorbereiding en een bouwperiode van 10 maanden is het eindelijk zover. Een crematorium voor de regio Oost-Achterhoek is een feit. Het crematorium wordt beheerd door GUV Berkenhove, een non-profit instelling zonder winstbejag. Dit betekent dat er gewerkt wordt met een doelstelling die het mogelijk maakt om een persoonlijke benadering te hanteren. Voor belangstellenden werd er zaterdag 30 juni van 13.30 uur tot 17.00 uur een open dag gehouden.


Hier de diashow in .pdf van deze opendag


In de invoerruimte was de belangstelling overweldigend

Hier keek men dus naar , de invoer-ruimte van een crematoriumoven.


Hier ziet men de asverzamelbak. Als de oven tot ongeveer 300 graden is afgekoelt gaat men de asrestanten verzamelen. Dat gebeurt dus in de asverzamelbak!

De opkomst voor deze Opendag bleef vanaf de 1e minuut constant. Echt een enorme belangstelling hadden de mensen uit Aalten en naaste omgeving. De laatste personen kregen om 17:15 toch de uitleg waar men voor gekomen was. Hulde voor deze ovenist die iedere minuut gebruikte om vragen te beantwoorden ! De dames en heren van de catering ook bedankt.

Dhr. Bert van Asselt, directeur van GUV Berkenhove heeft samen met enkele personeelsleden van de GUV voor U woonachtig in de omgeving van Aalten ook nog een heeeeeel belangrijk bericht :

De nabestaanden zullen meer tijd krijgen dan in een crematorium gebruikelijk is,”, “Mijn collega Niek Roedema en ik hebben in het ontwikkelstadium met B&W en de gemeente raad van de gemeente Aalten, maar ook met de buurt overleg gehad. Verder spraken wij, als organisatie die in Aalten en Oost-Gelre ook uitvaarten verzorgd, met alle andere betrokkenen.
Meestal gaf men te kennen een wat negatief beeld van de tijdsindeling bij crematoria te hebben en een persoonlijke sfeer en benadering te missen. Daar willen en kunnen wij anders mee om gaan.”

Gerard te Roller bevestigd dit: “juist onze persoonlijke benadering en de keuze vrijheid die wij hoog in het vaandel hebben staan, geeft ons een extra. Maar daarnaast hebben we een uitvaartcentrum weten te plaatsen dat een huiselijke uitstraling heeft. We hebben 24-uurs kamers gerealiseerd die het mogelijk maken om, als het thuis niet kan, een opbaring te doen waarbij de nabestaanden 24 uur per dag naar de overledene toe kunnen.”

“Ook de aula is zeer mooi geworden, de donkere zaal, die vroeger voor een bedompte sfeer zorgde, is veranderd in een ruime, lichte en sfeervolle zaal, zo vult Willy van Eerden aan.


“Wij hebben geprobeerd om een zaal te creëren waar een grote groep mensen een plechtigheid kunnen bijwonen zonder dat men het gevoel krijgt in een hele grote hal te zitten. Tevens is er een nieuwe familiekamer, waar de naaste familie zich terug kan trekken en een mooie ruimte waar belangstellenden opgevangen kunnen worden.”


Niek Roedema licht toe: “het was niet makkelijk om zomaar even een crematorium te realiseren. Hier zitten duizenden uren in. Maar wij denken niet aan het werk dat wij er mee hebben maar datgene wat we, samen met de regionale uitvaartverzorgers, voor de nabestaanden kunnen doen.”
En daar zijn we trots op, het is dankbaar werk.

GUV Berkenhove is voor uitvaartverzorgers en nabestaanden te bereiken via het centrale meldnummer 0900 – 700 7000 (lokaal tarief)Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: