Graven geruimd als vuilnis

HEERHUGOWAARD – Het ruimen van algemene graven waarvan het grafrecht is verlopen, gebeurt in Nederland geregeld zonder respect voor nabestaanden.

Bedrijven negeren afgesproken gedragsregels en menselijke resten worden vaak gedumpt als vuilnis.

Dat zeggen de Branchevereniging Ondernemers Begraafplaatsbeheer (BVOB) en aannemersbedrijf Meersma BV, dat al meer dan twintig jaar graven ruimt.

,,Gemeenten laten het ruimen nogal eens over aan de hovenier of loonwerker omdat zij goedkoper zijn, met alle gevolgen van dien,’’ zegt Arno Voogt, voorzitter van de BVOB.

( het schijnt dat  grafruiming een stokpaardje is van Arno Voogt als men een bericht uit 2003 leest  – ” aanvulling @AB ” – )

Het ruimen kost dertig tot tweehonderd euro per graf. Ike de Graaff, directeur van Meersma: ,,De generatie die heeft meegewerkt aan de welvaart van Nederland wordt gedumpt als vuilnis.’’

Algemene graven worden in Nederland, in tegenstelling tot familiegraven, in de regel na tien tot vijftien jaar geruimd. De resten komen in een verzamelgraf: de knekelput. Het staat begraafplaatsbeheerders vrij te bepalen wie dat werk doet en hoe. Er is geen certificering nodig en gedragsregels zijn niet bindend.

Een enquête van brancheorganisatie BVOB heeft volgens Voogt uitgewezen dat soms medewerkers van een sociale werkplaats worden ingeschakeld. ,, Wat ons betreft veranderen de regels zo, dat alleen gecertificeerde bedrijven graven mogen ruimen.’’ Hij hoopt dat dit gebeurt bij de aanpassing van de Wet op de Lijkbezorging per 1 januari 2008. De Landelijk Organisatie van Begraafplaatsen zegt dat steeds meer bedrijven gedragsregels opstellen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelt dat beheerders respectvol omgaan met graven. ,,Beheerders van gemeentelijke begraafplaatsen houden dit in de gaten. Als er al iets misgaat, is het een uitzondering,’’ aldus woordvoerster Frea Broekman. Bronvermelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: