Begraafplaats blijft wens moslims

EINDHOVEN – Ibrahim Wijbenga (29) wordt er weleens moedeloos van. Iedereen, inclusief ambtenaren en beleidsmakers, vindt het een prima idee om moslims een eigen begraafplaats in de regio te geven. Maar niemand zet zich er echt voor in.

“Ik praat met iedereen en ik leer zodoende heel veel mensen kennen hier, maar de begraafplaats komt geen stap dichterbij”, zegt de voorzitter van de stichting Islamitisch Begrafeniswezen (IBW).

De nieuwe burgemeester van Eindhoven kan misschien nieuwe hoop geven, omdat hij automatisch voorzitter is van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Wijbenga zelf zou het liefst een islamitische begraafplaats zien bij het Meare-terrein tussen Eindhoven en Nuenen, of tussen Eindhoven en Son. Ook Heeze-Leende zou kunnen, al is dat wat ver voor Helmondse moslims. De onlangs nog uitgebreide hoek die moslims nu hebben op de gemeentelijke begraafplaats in Stratum met een kleine driehonderd graven, zal op den duur in ieder geval onvoldoende zijn. “Nu is het nog zo dat verreweg de meeste moslims uit de regio in hun land van herkomst worden begraven. Ze willen niet anders. Alleen kleine kinderen, vluchtelingen en mensen uit een gemengd huwelijk worden vaak hier begraven. Maar voor de tweede en derde generatie is dat aan het veranderen. Die willen nu soms hier worden begraven, als dat tenminste kan op hun manier.” En dat kan niet. Ook in Stratum, de eerste gemeentelijke begraafplaats die in Nederland beschikbaar kwam voor moslims, worden de graven na twintig jaar geruimd. Volgens de islamitische regels moeten de doden eeuwig in hun graf rusten, maar dat kan in Nederland alleen als de familie ook eeuwig blijft betalen. “En daar ben je nooit zeker van natuurlijk”, zegt Wijbenga. In moslimlanden spaart men vooraf voor een graf dat dan in een keer gekocht wordt.

Een onderzoek van enkele jaren geleden door het bureau Genius Loci uit Boxtel wees uit dat er behoefte is aan een begraafplaats in Brabant van drie tot vier hectare. Wijbenga vindt dat erg veel. “Wij hebben dat naar beneden bijgesteld. We willen gewoon ruimte hebben. We kunnen de grond zelf aankopen of alleen beheren. Als er maar eens een paar gemeenten echt wilden meewerken.”

Wijbenga noemt islamitisch begraven het ‘sluitstuk van de integratie’. De Fries met een Marokkaanse moeder, via het Drents Dorp in Eindhoven verzeild geraakt, vindt het een schande dat Eindhoven zich als vijfde stad van het land zo weinig aan het onderwerp gelegen laat liggen. “Almere, de enige stad die een islamitische begraafplaats heeft laten aanleggen, heeft daarmee veel meer lef getoond.”

http://www.eindhovensdagblad.nl/eindhovenstad/article1626969.ece

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: