HEINO – Begraven te duur, dan maar crematie


Uitvaartvereniging De Laat­ste Eer in Heino wordt volgens secretaris Benny Lindeboom keer op keer geconfronteerd met kritiek van de leden. Vooral de torenhoge tarieven voor een begrafenis zorgen voor veel ergernis. De gemeentelijke kosten zijn in korte tijd met 300 procent verhoogd. Niet zelden wordt daarom gekozen voor crematie.

Begraven kost circa 2600 euro, cremeren net iets boven de 1000. Het is een steeds terugkerend pijnpunt van onder andere uitvaartvereniging De Laatste Eer en vele collega-verenigingen in het land.

Gemeentes gaan steeds meer op de kleintjes letten en willen de kosten van be­raven ‘kostendekkend’ uitvoeren. Zo kan het gebeuren dat een diepe wens van een overledene simpelweg niet gehonoreerd kan worden omdat de in de vorige eeuw afgesloten verzekering bij lange na niet toereikend is. Cremeren is dan een goedkope oplossing, of de nabe­staanden moeten bereid zijn de beurs te trekken.

Ook een mogelijkheid is bezuinigen op de steen.

De Laatste Eer heeft over dit financiële onderwerp vorig jaar nadrukkelijk aan de bel getrokken bij de gemeente Raalte. Tot nu toe is er volgens secretaris Lindeboom geen licht in de tunnel. Hij noemt het ‘zeer frustrerend’ dat er soms gedwongen gekozen wordt voor crematie.Er is in Heino meer aan de hand dan de geldkwestie alleen. Aan de Rozendaelseweg ligt een algemene begraafplaats die door zijn lommerrijke ligging het vereiste cachet heeft.

De laatste jaren wordt er volgens velen op weinig respectvolle wijze gewerkt. Er wordt nog veelvuldig teruggedacht aan de tijd dat de heer Schutte op de begraafplaats de scepter zwaaide. Tot zijn pensionering in 2003 verrichtte hij de werkzaamheden allemaal met de hand. Nu huurt de gemeente Raalte derden in die met een mini-kraantje een graf delven, hetgeen tegenwoordig de arbo-regels ook voorschijven. Maar als het zand vervolgens voor een deel op een bestaand graf terecht komt, dan ligt het voor de hand dat nabestaanden daar veel moeite mee hebben.

In het verleden gebeurde dat niet omdat de heer Schutte die werkzaamheden met een schep en kruiwagen piëteitsvol uitvoerde. En deze werkzaamheden ook als een echt vakman deed: Dus echt nog een 50 cm verhoogde laag zand uitstekend boven het maaiveld geheel schuintoelopend en aan de zijkanten aangeklopt met een spade!

Volgens De Laatste Eer is het onderhoud ook niet om over naar huis te schrijven. Begraafplaats in Heino ligt er volgens de 1600 leden geheel niet netjes bij. De paden zijn modderig en nabestaanden zijn al eens met bladblazers in de weer geweest om de begraafplaats toon­baar te maken. Maar de gemeente vraagt wel de onnodig hoge grafrechten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: