tot 25-08-07: ‘Mensen willen steeds vaker een persoonlijk afscheid’

DEVENTER – De dood is hot. Steeds vaker zijn er tentoonstellingen en beurzen waar de nieuwste trends op het gebied van uitvaarten getoond wordt. Geen snelle, kille begrafenissen meer, met cake en mechanische muziek.

Maar een uitvaart die aan alle wensen van de overledenen voldoet, en de nabestaanden achterlaat met een tastbaar aandenken heeft de voorkeur. De dood leeft, en is big business. Niet alleen het bedrijfsleven speelt handig op deze markt in, ook in de kunstwereld ziet men steeds vaker dat er flink aan verdiend kan worden. Kunstenaarsgroep Arte Eterna uit Bildhoven maakt persoonlijke uitvaartkunst. Vanaf begin deze week toont de groep haar creaties in de Lebuïnuskerk in Deventer.

Armien Visser is oprichter van de groep en startte in 1997 met de verkoop van kistkleden. ,,Mensen willen steeds vaker een persoonlijk afscheid”, verklaart ze. “We ontwerpen vooral op aanvraag, zodat we iedereen op maat kunnen bedienen.” Voor 2000 euro krijg je bij haar een kleed op maat. Huren kost 280 euro per dag. ,,Er is veel belangstelling voor.” Vooral kleden met een familiewapen zijn volgens Visser populair. De ontwerper raakte bevangen door de uitvaartkunst na het zien van Paul de Leeuw op televisie. De presentator strooide de as van zanger René Klein uit onder het vrijheidsbeeld. “Toen dacht ik: hier moet ik iets mee doen.”

Naast haar kistkleden, maakt ze waden. “Nu er steeds meer moslims zijn, neemt de begrafenis in alleen een wade, op een draagplank toe.” Visser heeft oog voor detail en heeft en verkoopt vlinders die het lichaam op de draagplank versieren.

Inmiddels is de uitvaartgroep gegroeid tot negen leden die ieder een eigen specialiteit hebben. Zo staan er in de kerk beschilderde kisten, glazen monumenten, sierraden en beelden in brons en terracotta. Elisabeth Copijn is het jongste lid van het gezelschap. Ze ontwerpt urnen van keramiek, die ze beschildert. De kunstenaar verloor een half jaar geleden een dierbare en ontwierp een speciale urn. ,,Dit sloeg zo aan dat ik ermee doorgegaan ben”, vertelt Copijn. Inmiddels is ze zes maanden bij de groep en heeft ze tien urnen verkocht. ,,Een leuke bijverdienste”, meent Copijn, die naast haar urnen ook nog steeds vazen ontwerpt. De tentoonstelling is tot 25 augustus gratis te bezoeken. En wie iets zoekt voor een huisdier is ook aan het goede adres. Luigi Amati maakt namelijk speciale urnen voor de kat of hond.

Lebuïnuskerk, Grote Kerkhof, Deventer, tot 25 augustus 2007:

uitvaartkunst van kunstenaarsgroep Arte Eterna
http://www.arteeterna.com

Zie ook de videoreportage

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: